Omodernt förslag

I dagens VK skriver jag tillsammans med Fredrik Berggren som är ledamot i För och grundskolenämnden om våra synpunkter på den utredning som har presenterats om att förändra föräldraförsäkringen. Utredningen med namnet En modern föräldraförsäkring är långt ifrån modern. Förslagen innebär minskad flexibilitet och mindre tid till barnen. Utredningen saknar också ett tydligt barnperspektiv trots de direktiv som tidigare getts. Nedan kan ni läsa inlägget i sin helhet.

 

Minskad flexibilitet är inte modernt

Debattartiklar.

(2018-01-31) Med förvåning och stor besvikelse har vi tagit del av regeringens utredning ”En modern föräldraförsäkring”. Missförstå oss inte, vi vill också se att båda föräldrarna är mer hemma med sina barn. Men beslutet att det ska vara så är inte vårt att ta.

Förslaget innebär i korthet att dagarna i försäkringen begränsas samtidigt som 390 dagar MÅSTE tas ut innan barnet fyllt 3 år. Ingen förälder kan ta ut mer än 8,5 månaders föräldrapenning, eftersom fem månader är reserverad till vardera föräldern och återstående fem månader ska delas mellan de båda. Möjligheterna att stanna hemma längre med sitt barn begränsas avsevärt.

Förändringarna är för att pappor ska öka uttaget av dagar, men det är för oss obegripligt varför de tio pappadagar som i dag finns i samband med förlossningen nu föreslås tas bort. De tio pappadagarna är en möjlighet för föräldrarna att vara hemma samtidigt och förbereda sig för en förändrad livssituation.

Vi vet inte bäst, och vi kan aldrig säga vad som är bäst för familjer – för det vet familjerna bäst själva. Vi vill tvärtom ge maximal frihet till Sveriges föräldrar att fatta sina beslut utifrån de helt unika förutsättningar som råder i varje enskild familj- inte kvotera eller säga vem som ska vara hemma och hur länge.

Föräldraförsäkringen är till för barnen – men i utredningen saknas just barnperspektivet. I stället presenteras förslag som både förkortar föräldraförsäkringen och riskerar att barn får mindre tid med sina föräldrar. Vi kristdemokrater vill i stället ha en helt flexibel föräldraförsäkring som kan tas ut fritt av den som föräldrarna pekar ut. Pensionsavsättningarna till föräldrar som är hemma med sina barn ska öka så att inte den som är hemma drabbas genom lägre pension.

Barnets och familjens väl ska alltid sättas framför den ideologiska läroboken. Det betyder att acceptera deras beslut om hur föräldrapenningen fördelas – oavsett beslut.

Det är inte bara via föräldraförsäkringen som familjer kan få stöd. KD vill se att en barnomsorgspeng införs till föräldrar med barn mellan ett och tre år som själva tar hand om sina barn i stället för att nyttja förskola. Föräldrar med barn under 18 år ska få jobbskatteavdrag på 500 kronor i månaden per förälder.

Det är föräldrarna som själva kan avgöra vad som är bäst för deras barn och deras familj – inte staten eller kommunen.

Veronica Kerr
gruppledare (KD) i Umeå
Fredrik Berggren
ledamot (KD) i för- och grundskolenämnden i Umeå

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.