När är politik en privat angelägenhet?

”Att kasta jästen efter degen” är att vara steget efter och ibland är det enklare att inte ens ta steget att blanda sig i något som redan pågått en tid. För den uppmärksamme så har jag inte bloggat lika frekvent som jag hade önskat. Under en månads frånvaro har det hunnit hända en hel del som blivit okommenterat av mig, men nu kan jag inte låta bli. Frågan är vad kan en fritidspolitiker arbeta med utan att uppge politisk hemvist?

Jag var bortrest när debatten var som intensivast kring den kommunala tjänsteperson som uttalade sig helt enligt sin profession, men som Moderaterna sedan ”avslöjade” som socialdemokrat. Frågan om när ska media uppge partitillhörighet på personer som de intervjuar och varför det skulle vara nödvändigt har också diskuterats flitigt. Själv tycker jag att den frågan måste avgöras från fall till fall.

Det jag har funderat på är reaktionerna hos socialdemokrater där tonläget i vissa fall har varit extremt högt och där det är tydligt att kränktheten sitter djupt. De fortsätter att tala om att det är fullständigt självklart att kommunala tjänstemän måste kunna vara socialdemokrater och har i det närmaste använt sin egen partikamrat som slagträ i debatten mot Moderaterna. Jag menar att självklart måste det vara en rättighet att få vara medlem i ett politiskt parti eller politiker också, men det är inte lika självklart för de personer som röstar på något annat parti än just S. Vid det ”röda universitetet” i Umeå känner jag flera personer som inte vill berätta att de röstar på ett alliansparti för att inte uppfattas som annorlunda eller för att det skulle kunna vara ett hinder i deras karriärer. Politisk tillhörighet blir en privat angelägenhet.

Det anses inte vara lämpligt att både vara politiker och samtidigt ha en ledande tjänstemannaroll i kommunen (eller i landstinget), dvs så länge som du inte tillhör det parti som ändå styr. Är du socialdemokrat är det inga problem, men inte alla tänker så. Jag läste att Lennart Holmlund var irriterad över att Catarina Elmsäter Svärd inte hade partibeteckning i TV häromdagen. Hon uttalade sig inte som politiker, men alla vet att hon har varit moderat och suttit som statsråd i regering. Enligt Wikipedia lämnade hon politiken helt 2014 så någon partibeteckning i TV måste anses vara helt onödig!

Debatten har varit intensiv och väckt känslor. Det måste vara första gången som kommunstyrelsens ordförande skriver en interpellation till kommunfullmäktige, men rubriken Angrepp mot tjänstepersoner kan antas ha något med frågan att göra. Interpellationen är dock återtagen och kommer inte att behandlas i fullmäktige. Skönt tycker jag.

 

 

 

Etiketter: , , , , ,

3 kommentarer

  1. Uffe

    KD får svart att klara 4¤-spärren. Det jag själv har emot KD är alla förbud mot svenska människor ni genom åren ivrat för. Att kd kan tänkas säga ja till att svenska rättsväsendet ska ägna tid och kraft åt en svensk som helt lagligt går in på ett reglerat ställe och köper sex i Da, Ty el Ho är groteskt Genom åren har kd ivrat för väldigt många alkohol- och tobaksförbud, även om just du här inte varit den allra värsta. Att Ebba Busch Thor nu sätter ner foten mot böneutrop kan dock vara ett steg i rätt riktning.

    • Veronica Kerr (inläggsförfattare)

      Jag lovar att göra allt för att KD klarar alla spärrar i höstens val, men samtidigt är jag ödmjuk och vet att läget är tufft. Jag är heller ingen förbudsmänniska och KD arbetar för att staten inte ska styra över människors liv. Vi som parti har också sagt nej till rökförbud på offentliga platser. Även om jag avskyr cigarettrök och känner till alla dess skadeverkningar så är inte förbud första lösningen. Det finns det som borde vara självklart utan att behöva skrika på förbud. Att lagföra någon för något som inte är ett brott i landet där det skett, men i hemlandet ser jag som mycket svårt.

  2. Pingback: Solidaritet utan socialism! | Veronica Kerr (KD)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.