Svar till Andreas Lundgren

Det har blivit uppenbart att jag behöver förtydliga en del punkter med anledning av min tidigare blogg. Den har retat upp och irriterat och jag tror att en del också med glädje valt att missförstå mina ord. Tydligen befinner jag mig i dyngträsket genom att blogga på det viset, vilket var Andreas Lundgrens egna ord på min Facebooksida om var jag skulle befinna mig. Jag uppskattar inte ordet och blev både ledsen och förvånad över påståendet.

Vad är det då som har retat upp Lundgren, jo det är mina reflektioner kring relationen Socialdemokraterna och Kommunal. Jag har inte kritiserat Kommunal för deras kongressbeslut eller det faktum att de har bloggat. En blogg kan vara ett utmärkt verktyg att nå ut till fler än endast partitrogna eller medlemmar. Anton Markebys blogg är både saklig och angriper varken politiska partier eller nämner någon huvudmotståndare även om Svenskt näringsliv nämns ett antal gånger. Bloggen innehåller t o m fotnoter vilket är exemplariskt och jag har bett om ursäkt till Markeby i ett svar till hans kommentar på min blogg om det var så att han såg det som ett personangrepp. Markeby har också förklarat mer i en kommentar om varför han har bloggat vilket jag uppskattar.

Jag ser inte Kommunal som en lakej till Socialdemokraterna, inte alls, men visst finns där en mycket stark koppling det kan ingen förneka. Med det sagt vill jag fortsätta med att kommentera några av uppgifterna från Markebys blogg. Fet kursiv text kommer från bloggen.

Det är därför viktigt för oss att det finns regelverk som främjar och garanterar en bra arbetsmiljö, bra arbetsvillkor och en bra löneutveckling, såväl hos kommunen som hos privata hemtjänstutförare.

Det är mycket bra att Kommunal tydliggör att medlemmar finns både inom kommunen och anställda i privata hemtjänstföretag och att Kommunal även värnar om dessa medlemmar.

För att bli godkänd hemtjänstutförare i Umeå kommun måste företaget uppfylla kraven i det förfrågningsunderlag som kommunen beslutar om. Nuvarande förfrågningsunderlag är från 2014 och där står att 70% av all tillsvidareanställd personal ska ha en vårdutbildning. 2014 uppfyllde kommunen kravet, idag gör de det inte. Det är svårt att rekrytera utbildad personal oavsett om det är kommunen eller privata företag, men när utbildningsnivån har sjunkit i kommunen så har den ökat bland anställda i företagen. Ett sätt att komma undan kravet är att visstidsanställa, så javisst har osäkra anställningar i viss mån ökat pga orimligt ställda krav i förfrågningsunderlag.

”…ersättningen till hemtjänstutförare som erhålls från kommunen och dess effekter på arbetsmiljön.”

Jag håller med om att hemtjänstersättningen är för låg och måste höjas, men här har Socialdemokraterna sagt nej. För två år sedan äskade Äldrenämnden medel till att höja LOV ersättningen i hemtjänsten, men fick nej av budgetberedning. Kommunens egen hemtjänst menar att ersättningen inte ens täcker lönekostnader för undersköterskor. För två år sedan hade Umeå Sveriges tredje lägsta ersättning och nu när sammanställningen för 2018 är klar visar det sig att Umeå har Sveriges absolut lägsta ersättning för utförd timme för personlig omvårdnad 320 kr/timme. Genomsnittet för kommuner med LOV ligger på 399,50 kr/tim.

Medborgarna i kommunen har uppenbart olika förutsättningar att kunna välja utförare beroende på om dem bor i tätort eller glesbygd.

Ja, det finns inte lika många alternativ i glesbygd som i tätorten och det gäller det mesta. Men när Socialdemokraterna säger att det är ett problem att alla som har hemtjänst i Botsmark väljer kommunal hemtjänst och att det därmed skulle vara ett problem då hänger jag inte med. Det finns idag privata utförare i alla geografiska områden i kommunen och om det har jag bloggat tidigare.

Utifrån en helhetsbedömning ställer sig Kommunal Umeå bakom förslaget att ersätta den fria etableringsrätten (LOV) med ett reglerat valfrihetssystem utifrån LOU.

Lagen om offentlig upphandling är INTE ett valfrihetssystem, att välja fritt ur ett urval som andra valt ut är inte valfrihet.

 

Kommunals blogg saknar ett brukarperspektiv, men det är helt OK eftersom de inte företräder de människor som behöver hemtjänst utan främst de som arbetar i hemtjänsten. Som politiskt förtroendevald vet jag att jag har ett arbetsgivaransvar, men jag vill också vara med och ta ansvar och vidareutveckla verksamheter som finns i kommunen och som människor ska kunna lita på. Som förtroendevald anser jag också att vi har ett medborgaransvar. Umeå har haft valfrihet sedan 2005 och de idag mycket höga nöjdhetssiffrorna visar att hemtjänsten fungerar väl. Det är positivt att vård och omsorg idag har fler arbetsgivare än kommun och landsting och att människors innovationskraft ges utrymme i nya företag.

Idag var det utbildning för nyvalda förtroendevalda i kommunen och där fick vi en dragning i personalpolitik vilket kändes mycket lämpligt. Här delar jag med mig av en av föreläsningsbilderna.

 

 

 

 

 

 

 

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.