Lärarnas löneträsk

Läraryrket är nu inte mer attraktivt än att man kommer in på lärarhögskolorna med synnerligen medelmåttiga betyg, om ens det.  När de nykläckta lärarna sedan börjar jobba har de en magnifik skuld i form av studielån att betala med en lön som ungefär motsvarar vad vem som helst tjänar utan att ha satsat på tidsödande kvalificerade studier. Livslönen efter skatt och ränta-amorteringar blir därefter. D v s skandalöst låg både i nationellt och internationellt perspektiv. De intelligenta och duktiga eleverna i gymnasiet har noterat vad som gäller och satsar på andra yrken än läraryrket. Detta är rent ut sagt samhällsskadligt på sikt.

Läraryrket har åkt hissen nedåt  under 40 år och tappat uppåt 2 % årligen reallönemässigt. Den satsning på 5 % mer till lärarna under 5 år som gjordes för 10 år sedan blev ett slag i luften. Reallönetappet fortsatte i full styrka även under denna tid. Årets löneavtal där lärarna får 4,2 % gör inget åt grundproblemet att studenterna väljer bort läraryrket. SKL kommer inte att kunna fixa något återställande av vikt eftersom det skulle behövas betydligt mer åt lärarna i många år framåt. Vilken lön som får duktiga studenter att åter tävla om plats på lärarhögskolorna kan diskuteras. Jämför man med övrig arbetsmarknad borde gymnasielärare i teoretiska ämnen efter några yrkesår  ha minst 15 000 mer i månadslön än idag vilket innebär ca 42 000 kr. Då skulle vi få fler än 2 st studenter i hela Sverige som påbörjar utbildning till kemilärare!

Eftersom SKL inte fixar detta får staten ta sitt ansvar. Endera genom att ta tillbaka arbetsgivaransvaret för lärarna (bäst) eller att genom riktade insatser till kommunerna återställa läraryrkets status. Det handlar om en engångssatsning på drygt 5 miljarder och sedan att vidmakthålla ett konkurrenskraftigt löneläge. Det blir intressant att se hur länge strutsen-staten-SKL orkar hålla huvudet kvar djupt nedborrat i sanden.

http://www.dn.se/debatt/sa-kan-lararnas-loner-hojas-med-10-000-kronor

Etiketter: , , ,

3 kommentarer

 1. Marianne Johansson Bygget Mosekälla

  Har tänkt kommentera den här bloggen tidigare men jag har helt enkelt inte hunnit med det, så jag får göra det fastän det inte är denna som rullar. Jag håller med om att lärarnas löner ska höjas som alla andras, jag tycker också att skolan ska vara Statens ansvar, och det behövs mer resurser till skolan. Ex har man kunnat ta satsningen på RUT avdrag för läx läsning, som resurser som gynnat alla barn i skolan istället. Men jag tror inte alls att stora lönelyft till lärarna automatiskt betyder att barnen lär sig mer! Kanske är det också så att skyhöga lärarlöner skulle dra icke lämpliga lärarstudenter till utbildningarna. För jag tror fullt och fast att man måste ha viljan att lära sina elever någonting för att klara av att göra det! Läraryrket är ett yrke man måste brinna för, annars tar man ifrån sina elever lusten att lära sig! Och det finns det allt för många exempel på. Det finns de som är sämre till lönemässigt, än lärarna, maximala studielån klarar man av att betala av, fast man vikarierar som undersköterska! Och det är en verklig låglönegrupp! Men där snackas det inte om att höja löner, utan att låta invandrare och flyktingar ta över dessa låglönejobb med dåliga arbetstider och arbetsvillkor!! För över på andra det som inte duger åt dej själv, enkelt löst!
  Man säger att det inte lönar sig att studera till lärare, då man förlorar flera år med pensiongrund, som man kunda ha fått om man jobbat istället. Ja, då ska man ju ha ett jobb då, och jag skulle gärna vilja veta hur man räknat på det, vilka yrken man jämfört med?? Vårdyrket!! Jag kan faktiskt säga ärligt att lärarnas lönekrav får en fadd eftersmak i munnen på en som jobbar som USKa, och aldrig uppnår en högre lön än 23000 kr/mån! Och då ska vi finnas på vårat jobb dag som natt, helgdag som vardag. Tänker på alla kollegor som jobbat i helgen, här existerar sällan ”långlediga helger”! Det är viktigt med bra lärare i skolan, men jag tror inte att stora lönelyft är den enda lösningen för det!

 2. Håkan Rombe

  Svar till Marianne Johansson Bygget Mosekälla (2012-12-26 20:08)
  Jag håller med dig om att vi har ett lönenivåproblem i vård och omsorg också. Dessutom problemet att rätt till heltid inte förverkligas och en del annat som måste ändras för att vårdutbildningarna ska locka till sig ungdomar. Man kan ha vilka uppfattningar som helst om vad som är en ”rätvis” lön för lärare. Diskussion om ”rättvis” lön löser dock inte problemet med att duktiga studenter inte väljer läraryrket. Det är ett problem med negativa följdverkningar långt in i framtiden. Eftersom vi inte kan tvinga duktiga studenter att välja lärarbanan måste dessa lockas att bli lärare. En akademiker i kemi-fysik-matematik har ganska snart en månadslön på 40 – 50 000 kr i privat tjänst. Varför då bli lärare med 25 000 i månadslön? Det är detta problem som måste tacklas och det har jag försökt ge svar på.

 3. Marianne Johansson Bygget Mosekälla

  Om jag som elev får en negativ bild av skolan, stressade överarbetade lärare som inte räcker till, lärare som mobbar, lärare som blir mobbade………..Ja, inte är det ett yrke som man trånar efter!
  Att skapa den trevliga arbetsplatsen tror jag betyder mer för rekryteringen till olika yrken än vad man egentligen tror, faktiskt mer än höga löner!
  Dock ska man förstås kunna leva på sin lön, det kan man definitivt inte på en uska lön! Och en uska måste också äta och bo…………….

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.