Kärnkraftskramaren Björklund går i spinn

Utvecklingen på elmarknaden har inte precis gynnat kärnkraftskramarna. Överskott på el och därmed billig el pressar Vattenfall som nu måste skära i sina kostnader. Prognoserna för flera år framåt visar på överskott på el och de låga elpriserna väntas fortsätta. Detta beror på flera saker. Elbesparande processer i industri och elsnålare apparatur i hushållen. Klimatförändringar, det går mindre el till uppvärmning. Lågkonjunktur och ekonomiska problem i Sydeuropa. Utbyggnad av miljövänlig el som t ex vindkraft och solkraft.

Något som Björklund med sin drabant Ullenhag aldrig nämner är nuvarande och framtida utbyggnad av elkabelnätet mellan EU-länderna. Här finns mycket mer att göra för att säkerställa el där den behövs och göra EU mindre sårbart. Är det vindstilla i norra Sverige blåser det alltid någon annanstans, i Sydsverige eller i mellan- och Sydeuropa. Samma med solkraft, alltid lyser solen någonstans i Europa.  Sådant pratar aldrig kärnkraftskramare om, förståeligt nog. Regeringens förslag på en marginell skattehöjning på kärnkraftsel kallar nu Björklund  för ”straffskatt på kärnkraft”. Det handlar om en skattehöjning på 17 % och senaste gången skatten höjdes var år 2008. Kan det vara 1 öre per kilowatt? Dråpslag?

Kärnkraften bär inte sina egna kostnader eftersom staten, vi, står för försäkringspremien och försäkringen. Vilket försäkringsbolag skulle våga teckna försäkring på kärnkraftverk? Fukushima är sedelärande. Slutförvaret av kärnbränsle är inte löst ännu i Sverige och kommer att kosta skjortan vilket motiverar skatt på kärnkraft. Kärnkraft är också en parentes i mänsklighetens historia. Den tar slut till slut.

Men nu idag går kärnkraftskramarna Björklund och Ullenhag i spinn när Vattenfall beslutar stänga 2 st gamla kostsamma reaktorer inom 5 år vilket sker på helt marknadsmässiga grunder. Det medför att kärnkraftskramarna Björklund och Ullenhag går miste om ”triumfkortet” att beslutet skulle hamna på Riksdagens bord. Alltså måste de storartade piruetterna spelas upp i TV och övriga massmedia. Mitt råd är. Släpp detta evinnerliga kramande av kärnkraft som numera inte alls är någon röstvinnare. Måste Folkpartiet byta ledning för att en ändring ska ske? Ja sannerligen är det nog på det viset.

Etiketter: , , , , , ,

6 kommentarer

  • Håkan Rombe (inläggsförfattare)

   Är jag inte lite för mycket liberal….? Jag hoppas att t ex Birgitta Ohlsson blir partiledare. Nu är det ju grabbarnas paradis.

 1. Mathias

  Skulle Birgitta Ohlsson ta över FP så kan ni ju börja städa runt 4 procent spärren.
  Någon som jag däremot skulle kunna lyfta FP är Erik Ullenhag.
  Men vem vet kanske björklunds starka stöd ökar ännu mer inom partiet så han kan vara kvar i 4+ år till (Han måste ju fått nån slags psychos om han inte aviserar sin avgång snarast för loppet är kört sedan valet för honom.)

  • Håkan Rombe (inläggsförfattare)

   C + FP + KD dividerat med 3 hamnar runt 4 %. Inget av dessa partier går säkert. Lika bra slå ihop, de kämpar i stort sett om samma väljare. Ullenhag? njae! Han kunde ju inte samla sig till att förbjuda omskärelse av veckogamla pojkar. Lite för mycket pappas pojke från storstan.

   • Mathias

    Ja FP+C då men KD borde förpassas till historien religon och dylikt vare sig man är muslim eller kristen ska inte ha med samhället och göra det är en privat sak och inget mer.

    Sedan vad Ullenhag gjort de är ju rätt lugnt om man ser vad toktanten birgitta sagt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.