Umeå Bästa var ej Aktivariet år 2000, bad-vård-hotell-komplex på Nanna

 Aktivariet var ett äventyrsbad-vård-hotell-komplex på grusplanen vid Mimerskolan, på Nannakvarteret, som för 12 år sedan gick i graven pga omöjlig ekonomi.

 
Den som hårdast av politiker drev att få bort detta äventyrsbad (på samma plats som idag), var Folkpartiets gruppledare Britt-Marie Lövgren. I VK-debatt 18/5 1999 menade hon att ”Risken är överhängande att det planerade Aktivariet kommer att kosta Umeås skattebetalare stora belopp.”
 
Ett år senare fick FP-ledaren rätt. Då var rubriken i VK den 7/6 2000 på en artikel av frammlidna Karin Hörnfeldt, ”Aktivariet går i graven”. Orsaken var att de privata aktörerna inte fick ihop ekonomin, bl a att få en entreprenör för badet. Och detta trots medaktörer som kommun-landsting.
 
Där ställer VK frågan:
”Med facit i hand är inte Aktivariet ett misslyckande?
Och kommunalrådet Marie-Louise Rönnmark (S) svarar:
”Nej, det tycker jag inte. Tanken i sig var väldigt intressant. Sedan att den inte gick att fullfölja är en annan sak. Det var värt att pröva idén.”
 
Senare i artikeln säger kommunalrådet om själva tomten:
”Vi kommer inte sälja tomten till vad som helst. Vi har tydligt sag att det ska vara till något som är av intresse för umeborna och tillför staden något.”
 
Men det blev igen, för Lövgren och Rönnmark, äventyrsbad på samma plats, som många umebor då och nu inte har intresse för. Vad är det man säger om historien att det enda man lär sig, är att man inte lär sig.
 
Intressanta citat från artikel, också av Hörnfeldt, i VK den 3/5, när ”graven” för Aktivariet hade börjat ”grävas”. Då sa S-kommunalrådet Lennart Holmlund så här om frågan om att avbryta planeringen:
”Nu kör vi det här i botten så får vi se vart det leder.”
 
Och kommunalrådskollegan Anders Sjölund (M) spädde på med:
”Vi kör Aktivariet i botten, sedan gör vi något annat kul på tomten. Nu har vi möjlighet att krypa ur det här med hedern i behåll.”
 
Tja, vad ska man säga, ”annat kul” blev det inte för Sjöunds efterträdare Anders Ågren som M-kommunalråd, utan samma sorts bad igen, med äventyr. Dock var Anders Sjölund ärlig och medgav indirekt att äventyrsbadet då på Nannakvarteret blev en prestigesak som det gällde att hitta någon anledning att ”krypa ur.”
 
Så för ”Umeås Bästa… inte det sämsta” kanske en historisk upprepning nu blir att hitta detta ”kryphål” för att komma ur detta nya äventyrsbad-prestigeprojekt på Nannakvarteret.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.