Umeås Bästa lurendrejeri är nu ett bad-faktum.

 

Det gäller senaste förslaget för äventyrsbad, 50-metersbassäng och rehandito på Nannakvarteret.
 
Med buller och bång, kanske pukor och trumpeter för de ansvariga politikerna i Närings- och planeringsutskottet, basunerades igår ut i medierna, också idag, att äventyrsdelen nu blivit större, 1 500 kvm, 350 mer än Lerstenens förslag från förra året.
 
MEN, det är inte sant, det är tvärtom, den har blivit mindre, c:a 225 kvm!
 
Bevisningen finns i de ritningar som en arkitektfirma gjorde för Lerstenen och samma nu gjort för Umeå kommun, och med samma badkonsult som framträder vid möten och för media.
 
I min bok Umeås Bad Historia och Framtidens Simning på sid 41 redovisar jag konsulternas siffra på Lerstenens bad- och simdel, som är på 5 175 kvm. I de av politikerna nu beslutade utrymmet för badhus/simhalls-del är ytan 4 525 kvm. (VK har den siffran i papperstidningen idag).
 
4 525 – 5 175 (nya minus gamla) blir – 650 kvm, dvs 650 kvm mindre!
 
Någonstans har då dessa 650 tagits ifrån förra förslaget. I min bok som har förra ritningen har 50:an 10 banor à 2,5 m, dvs en yta på 50 x10 x 2,5 = 1 250 kvm. Pga en brygga som är 2 m bred blir totala bassängen 50 kvm till, således 1 300 kvm.
 
Kommunförslaget har åtta banor där bassängen är 21 m bred och 51 m lång (bryggan är 1 m bred), vilket ger en totalyta på 1 071 kvm. Det blir 229 kvm MINDRE. Rehabbassängen med ytor omkring är också mindre, c:a 70 kvm. Tillsammans blir minskningen c:a 300 kvm.
 
Då återstår en minskad yta på 650 – 300 = 350 kvm att finna. Äventyrsdelen, äventyrsbassängrummet vill säga (man ska ju kunna röra sig mellan attraktionerna också), är på c:a 1 050 kvm medan förra förslaget var på 1 275 kvm, alltså 225 kvm minus!
 
De återstående 125 (350-225) kvm som minskats blir då i entré, cafeteria, omklädning, mm, som finns i båda förslagen samt kommunikationsytor. Alla olika delar är alltså mindre nu!
 
Och totalt då 650 kvm mindre eller i procent 650 av 5 175, dvs 12,6. Så en minskning på nästan 13 % fick Umeås NP-politiker att ”jubla” igår. Det känns cyniskt att de har gått på detta lurendrejeri med ytorna och vara så nöjda som de verkar.
 
Men ändå, varför säger konsulterna 1 500 kvm äventyrsbad och 350 mer än i förra förslaget? Jo, det finns en lurighet här i uttalanden om att äventyrsdelen kan växa in i 50:an på halva delen där lekgrejor kan finnas. Å andra sidan gick detta också i förra förslaget, t o m mera genom bredare bassäng. Så lurendrejeriet är ändå kvar.
 
Å tredje sidan, varför redan nu planera in att 50:an inte ska kunna användas, särskilt på helgerna som uttalandet handlade om? Det var väl någon mening med en 50:a, och helger är fler lediga för att motionssimma och simträningar pågår då, och blir än mer genom helgläger i 50:an. Så här verkar konsulterna inte ha riktigt klart för sig vad en SIM-bassäng är till för i första hand. Inte heller Umeås ledande politiker?
 
Umeås Bästa för bad/simning blir det inte i ett Nannabad, det har jag sagt tidigare. Men så här litet och dåligt gick inte att ana. Än mindre att alla politiker, m fl som tagit del av nya förslaget, skulle låta sig luras på ritningar, ytor och siffror, som vem som helst med vanlig multiplikationskunskap kan kolla. Sista ordet eller talet är nog inte sagt än!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.