Umeås Bästa bad- och simplanering finns inte, än.

Mycket har runnit under broarna i bad- och simplaneringen i Umeå sedan Badutredningen 2006 sa nej till läge på Nannakvarteret med det lokalprogram som politikerna då önskade, högsta klass på äventyrsdel och bassängdel, med 50×25-metersbassäng, mm.

Idag, eller rättare sagt igår, var planeringsröran nästan total. På ritningar som INAB vidarebefordrat, f ö daterade 31 januari i år av arkitekten, men först till allmänheten nästan tre månader sedan, är äventyrsdelen i jämförelse med motsvarande i Lerstenens förslag i juni i fjol ingående i detaljplanerandet inte större utan mindre, c.a 200 kvm minus, c:a 1 000 kvm.

Man kan inte som badkonsulten i media hävdade, räkna in en del av 50-m-bassängen och få fler kvadratmeter. Och större än tidigare äventyrsdel förnekar konsulten f ö i intervju i TV4 Umeå. Om man räknar in lekdel i 50:an nu, så gäller ju det för förra förslaget också.

Men i ytor skiljer det, mindre nu för äventyrsbadare. Även mindre för 50:a simmare, nu endast 8 banor à 2,5 m och minskad flexibilitet att simma med upp till 20 banor 25 m på tvären, som fanns i Lerstenens förslag i fjol. T o m rehabbassängen har krympt, med två meter på bredden, 6,25×16 2/3  m mot 8 2/3 m bredd tidigare.

Slutligen övriga ytor har fått krympas, dvs de som omfattar cafeteria, omkl, mm och kommunikationsytor. Sammanlagt 650 kvm mindre, från 5 175 kvm till 4 525 kvm. 

Att nu vilja använda helger och lov för lek i 50:an och därmed ta bort 50:a-simmande går emot både förnuft och besked tidigare från Umeås politiker. Det är just helger och lov som kan bli den stora extra intäktskällan för kommunen och simsportsföreningarna. Detta genom lägerverksamhet.

I Västerbotten Simförbunds remissvar på Badutredningen angavs dessa fördelar tydligt och därefter betonades det av politiker i argument för en 50:a först i Norrland. Verkligheten när Umeå Simhall kom 1970 och då hade landets främsta 25:a, visar det. Många läger var det då, på helger och vid skollov, från Skåne i söder till norska klubbar och från Finland.

F ö, precis som Ola Nordebo skriver i VK idag, långbänkar har en poäng, nämligen att det blir bättre om man fortsätter ett varv till, särskilt när utvecklingen går andra vägar, här i Umeå med allt fler idrotter. Umeå simhalls 25:a stöttes och blöttes i 24 år, men så blev den bäst i Sverige då. Dagens äventyrsbad + 50:a är ingen långbänk alls, bara sex år sedan 2006 då alla partier var överens om 50:a, inte 25:a. 

Det bästa bad- och simplaneringen i Umeå finns inte, än. Men ur röran i ritningar nu, kan med en "kortbänk" på ett halvår fås bättre badhus/simhall, helst simarena, som håller för tiden bortom 2014. Nuvarande trånga på 4 525 kvm på Nanna är för liten idag och än mer för det växande Umeå. På kvarteret finns inga utbyggnadsmöjligheter, det som i bad- och simmarsverige anses om kanske den viktigaste faktorn vid skapande av nya BAD idag och i framtiden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.