Umeås Bästa media i Nannabadkarusellen är nu TV4 Umeå.

 

Sedan ett år tillbaka har TV4-redaktionen här avslöjat badritningars brister som fått Umeåpolitikerna att låta att rita om eller ta nya beslut.
 
(För den som inte vill läsa längre än hit räcker det bra att klicka på denna länk hos TV4 Umeå och se den senaste missen): http://www.tv4play.se/nyheter_och_debatt/nyheterna_umea?title=kommunen_backar_-_badhusunderlaget_felaktigt&videoid=2186226
 
I fjol vår kom avslöjandet att 50-metersbassängen var jämndjup, hade ingen djupdel som var ett krav badprospektet gav till de privata aktörerna. Undervattensrugbyn reagerade och fick säga sin kritik i TV4-inslag. UV-företrädaren passade på att säga att utan djupdel kan inte alla simmärken tas.
 
Ridå! Men snabbt en förändring, på ett par veckor efter politikerbeslut och fler reaktioner i andra medier, ritades stora bassängen om. Det blev en djupdel i 50:an som med en brygga skulle avgränsa till resten av bassängen.
 
Politikerna verkade nöjda och pustade ut, man slapp nesan att simprovtagare måste ta Botniabanan till Nordmaling för klara djup- och hopprov. UV-folket kunde också dra en suck av lättnad (tills man fick veta att deras djupdel med sina planmått gör att det måste ner väggar i djupdelen som blir för stor).
 
Denna ritning gick in i detaljplanerandet med en tro från ansvarigt håll att nu var det lugna vatten. Icke så ett halvår senare. Då kom TV4 Umeå med nytt avslöjande, äventyrsbassängen är liten, för liten enligt många, bara bråkdelen av Ö-vik Paradisbadet, nu Paradiset.
 
KD:s gruppledare, Veronica Kerr, reagerade direkt (bor i Holmsund och är kanske bekant med Storsjöbadets inte så stora, men för boende där acceptabla, äventyrsbad (som också har tillresande besökare måste sägas). I en intervju var hon kritisk och skrev sedan en interpellation om litenheten till kommunfullmäktige i Umeå.
 
Det tog skruv, debattens vågor blev stundvis lite höga, tills försäkringar kom att Umeå kommuns övertagande från de privata aktörerna skulle ge större för alla nöjesbadande. Det går att använda hela kvarteret ända bort till P-huset Nanna menade en del. Och gamla gymnastikhuset kunde ju integreras med bad- och simanläggningen.
 
Sedan blev det tyst från kommunen tills Infrastrukturbolagets Vd Bertil Hammarstedt fick uppdrag att göra ”hemliga” badresor till de politiska partierna. Det skulle nu visas reviderade ritningar med större äventyrsbad och ett parkeringsgarage under badhuset/simhallen, det beslut politikerna tagit.
 
Men det blev inte större äventyrsdel. Den blev MINDRE. Plötsligt hade P-garaget under klivit upp och blivit eget i flera våningar intill badet. Också det var TV4 Umeå först med. Och en annan kvinnlig politiker reagerade, V:s Annika Herrström som sa ifrån av miljöskäl och nu också reseverat sig från detta Nannabadförslag.
 
Intressant i sig, och uppmuntrande, är att det är kvinnor som slår larm, det är som om dessa här bryr sig både om människors hälsa och barns/ungdomars behov av rejäl äventyrsdel i klass med i Ö-vik.
 
Men detta MINDRE var inte det som basunerades ut vid Näringslivs- och planeringsutskottets möte i tisdags och vid presskonferensen. Det hade ju blivit 1 500 kvm STOR äventyrsdel, 200 mer än förra, sades det och referades i medierna. (Men fortfarande vida från Paradiset hos grannstaden i söder och 1 000 kvm mindre än nya Himlabadet i Sundsvall, mindre kanske även än Östersunds Storsjöbadet, så fyra i Norrland skulle bli möjligt för Umeåbadet).
 
TV4-reportrarna ryckte ut igen, visade gamla och nya ritningen och fann den senare något mindre, vilket syntes tydligt i inslaget. Var låg felet eller var det fel? En viss kalabalik utbröt bland politiker och tjänstemän liksom badkonsulten som fick stå till svars. Han menade dock att han aldrig sagt större.
 
Sanningen uppdagades igår torsdag. TV4 fick tag på en tjänsteman som öppet medgav att han mätt fel (heder åt honom särskilt som andra ansvariga inte alltid medger misstag lika klart). Felet låg i att cafeteria, omklädning, mm kom med i underlaget om 1 500 kvm äventyrsbad.
 
Så idag är det mindre, inte lika stort som både badkonsult och tjänsteman säger, man kan nämligen inte räkna in trappor till läktaren. Så med dessa borta är det nu dryga 1 000 kvm, att jämföra med c:a 200 kvm större förr.
 
VAD HÄNDER NU?
 
Kanske träder en till kvinnlig politiker fram, också medkännande om barn och ungdomar, folkpartisten Britt-Marie Lövgren. Hon var vid badfullmäktigedebatten i fjol fundersam och medgav att det finns andra uppfattningar i partiet om ett Nannabads förträfflighet.
 
Sanning och fakta är dock obönhörliga, det har minskats från förut, i alla bassänger. Totala ytan för allt är 650 kvm mindre, nästan 13 %, från 5 175 till 4 525, endast lite mer än halva Nannakvarteret. Det lilla äventyrsbadet är också lätt att avgöra rent fysiskt. Det blir bara något mer än yttermåtten på Gymnastikenhuset.
 
Så en promenad runt detta anrika hus (har själv haft gympa där i skolåren och vet litenheten) för politiker och allmänhet rekommenderas och sedan fundera om detta blir det BADPALATS som ska visas upp för 2014-besökarna (kulturhuvudstadsansökan utlovade ju ett badpalats av stora mått).
 

Detta ges som Umeås Bästa badtips till alla medier att göra samma promenadtur och redovisa denna samt med intervjuer av umebor och politiker. Och ett till nyhetstips, ritningen från NP-mötet (finns på kommunens hemsida), djupdelen finns inte nu, igen. Det är tillbaka till den underkända lösningen för snart ett år sedan! 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.