Umeå Bästa: TIMEOUT i badplaner som i parkplaner: Trafik/bygg-problem 2014. Människor i bad lika viktiga som blommor i park? Bygglov – Nej!

Umeå Bästa: TIMEOUT i badplaner som i parkplaner: Trafik/bygg-problem 2014. Människor i bad lika viktiga som blommor i park? Bygglov – Nej!

NYHET IDAG! På sidan 38 idag i VK:s andra del, Weekend I form handlar det bl a om löpning i vatten som skonsamt för kroppen och om den simkanalidé jag arbetat med under en tid.

FÖRST I SVERIGE, I UMEÅ, OM UMEÅPOLITIKEN TAR TIMEOUT I NANNABAD

Den kan bli verklighet först i Sverige, i Umeå om Umeåpolitiken kan ta en timrout i Nannabadplanerna och studera denna, vågar jag påstå, världsunika sim- och löpidé, även för undervisning, elitsim och lekande på uppblåsbara flottar i strömmande vatten.

DRÖMSCENARIO UTVECKLA IDÉERNA I SAMARBETE MED IDROTTSHÖGSKOLAN

E-BREV TILL STADSDIREKTÖREN OM TIMEOUT

I ett e-brev till stadsdirektör Mikael Öhlund den 23/4, föreslår jag en TIMEOUT i Nannabadplanerna för att reda ut problem som dykt/dyker upp (senast om bussfaror i bloggen den 22/4). Och med följande svar:

Frågan ligger på det politiska planet och jag har som tjänsteman inte någon möjlighet att påverka inriktningen på beslutet.

Min uppgift är att verkställa fattade beslut.

PAUS I BYGGANDE PÅ KAJEN

På fråga om till Carl Arnö, projektchef med bl a ansvar för parkbyggnationer, om paus i byggandet på kajen, fick jag svaret att där finns en dialog med politikerna om att kunna justera tidsplanen.

Samma dialog behövs NU för Nannabadplaner som än mer än vid kajen skapar trafik-, bygg- och miljörisker (fler rör sig där än nere vid älven). Men hittils hetsar kommunledningen på ett bad-byggande genom trixande av en gammal detaljplan (se blogg i går 25/4) och bonusmiljoner för "snabbyggföretag".

LIKA STOR OMTANKE FÖR MÄNNISKOR I BAD SOM BLOMMOR I PARK?!

Nog ska väl omtanken om människor i bad  vara lika stor som för blommor i park?! Politiker i Umeå, kan ni låta tjänstemän få fundera på en tidsförskjutning i bad- och simplanerna också, för 2014-årets skull?

EXTRA viktigt blir detta med den skokartong-liknande byggnad badbolaget nu föreslår, inte vacker, och i ett Umeå som har ung Arkitekthögskola och världskända Designhögskolan samt utvecklar ett Konstnärligt campus vid Umeälven.

TIDIGARE BADHUS/SIMHALLAR HAFT HÖG KVALITET I GESTALTNING

Och än viktigare då tidigare badhus/simhallar, planerade eller förvekiigade, i Umeå stad/kommun haft hög kvalitet i gestaltning och modernast funktion samt utvecklingsbarhet, se nedan.

Först VARM BADHUS vid kajen från 1894 (badkar och dusch), två som inte blev av1913 (uppe t h), sedan 1924 (nere t v) och sist (nere t h), efter 17 år, 1930, Gamla badhuset vid Kungsgatan, där Vattenfall ligger.

Sedan,1970 kom Umeås simhall efter olika utredningar ända sedan ett 25:a-förslag på K4 föll 1948, dvs 22 år. Än idag tidlöst tjusig och attraktiv.

Och se här nedan och frågan: Varför idag så framtidslös med instängd och gömd badbyggnad på Nannakvarteret med alla trafikrisker och miljöproblem intill, mer likt ett P-hus än Badhus?

NEJ TILL BYGGLOV FÖR HUSFORMATION SOM INTE HÅLLER MÅTTET

Bara detta negativa måste räcka för ett nej till bygglov, för som privat får inte ja för husformation som inte håller måttet, här extra viktigt för ett attraktivt centrum.

SÅ HISTORIELÖS OCH SÅ FANTASILÖS I UMEÅPOLITIKEN

Och så historielös i att inte ta vara på värden i kvalitet från förr, utan nu en fyrkanttråkig byggnad pressas ner mellan trafik, trafik, trafik och P-hus, som i grunden beror på det tvingande läget och P-hus ovanpå bad.

Och även så fantasilös är Umeåpolitiken i att inte se djupare och framåt. Nedan spektakulära och spännande badidé lanserade världsberömda Snöhetta på uppdrag av Balticgruppen och på kajen. Med ett "bubbeltak" med energismarthet och som fanns i OS-simarenan i Peking/Beijing 2008.

NEJ BLEV DET DÅ OCH NU ÄR DET FYRKANTIGA SKOLÅDOR VI SKA FÅ!

TIMEOUT I BADPLANER SOM FÖR PAUS I PARKBYGGNAD INFÖR 2014

Men då ingen bygglovansökan är klar, inga spadar är i marken, inget pris finns och än mindre driftskalkyl, ges tid till eftertanke. Det var huvudanledningen för mitt e-brev till stadsdirektör Mikael Öhlund att få sätta P(aus) i planerandet med en TIMEOUT precis som Carl Arnö klokt fick besluta om senareläggning av parkbyggande på kajen för att undvika problem i byggande och trafik under 2014-året.

Idé/konstr: Urban Bengtson, Design: Mikael Lugnegård

VÄRLDSUNIK SIMKANAL I INNOVATIV SIMARENA

Då ges möjlighet för nya idéer att prövas, t ex min världsunika simkanal. Här ovan i en innovativ SIMARENA med simkanalen runt om 50:an och ihopkopplad med äventyrsdel via svagt sluttande vattenfall, passande alla åldrar.

FEM VINSTER = BINGO

Mindre än Nannabadbygget, lägre investering och driftskostnader samt attraktivare, mer estetisk och utvecklingsbar, fem vinster – BINGO s a s.

Ibland ger timeout i idrotten, kraft och idéer för att vinna i sista stund. Så även i andra sammanhang.

SOM FÖR BAD/SIMMNING I UMEÅ?

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.