Umeås Bästa Badnyhet: Föreningen för Byggnadskultur vill att Länsstyrelsen granskar om 1948 års detaljplan om allmänt skolbygge, får användas för badbygge med privata inslag.

Umeås Bästa Badnyhet: Föreningen för Byggnadskultur vill att Länsstyrelsen granskar om 1948 års detaljplan om allmänt skolbygge, får användas för badbygge med privata inslag.

Ur VF/Folkbladet http://www.folkbladet.nu/386416/granska-det-planerade-badhusbygget-i-umea

Granska det planerade badhusbygget i Umeå

Bygget av nytt badhus i Umeå strider mot föreskriften i 1948 års stadsplan, hävdar Föreningen för Byggnadskultur i Umeå. Föreningen vill att länsstyrelsen granskar om detta är rätt och riktigt.
I stadsplanen från 1948 skrivs tydligt att området endast får bebyggas för allmänt ändamål.. På den tiden avsåg ”allmänt ändamål” en möjlighet för nybyggnation för dåvarande Högre Allmänna läroverkets eventuella expansion.

Föreningen för Byggnadskultur i Umeå slår fast att det planerade badhuset ska inrymma ett flertal verksamheter för kommersiellt bruk. Därför vill man att länsstyrelsen prövat om den tänkta badhussatsningen överensstämmer med intentionerna från 1948.

Det planerade badhuset omfattar mark utanför tomtgränsen för fastigheten Nanna 7. Föreningen vill att länsstyrelsen prövar om detta förutsätter en ny detaljplan för området.

5 KOMMENTARER

 • tindra 30 augusti, 2013 kl 14:13kostigt vilka turer detta tar
  bygget har påbörjats redan
  och politikerna fortsätter striden?????
  vad kostar det oss
 • Rut 30 augusti, 2013 kl 22:57Jag är också skeptisk till badhuset, men hallå. 1948. Det här är liksom INNAN Elvis, raggarna, Bob Dylan, Arne Weise på julafton, månlandningen, Beastie Boys och airzookan. Inte mig emot om man gör något vettigare av tomten, men 1948 års intentioner gjag inte mycket för.
 • Umeåboende 31 augusti, 2013 kl 07:21Badbygget har inte påbörjats, budgeten inte antagits.Det som grävs där nu ska göras ändå. Budgeten för badhus ska prövas i slutet på oktober. Då behandlas tjänstemannaförslaget om att skjuta på bygget i två år. Med Umeås svaga ekonomi vore det ett klokt beslut och då ges tid att pröva om hela badhusplanen.De konstiga turerna står politikerna för, så det är bra om detaljplanen synas av Länsstyrelsen.Kritik mot 1948 års detaljplan gäller att den då var för en skola, medan idag något helt annat, badhus och som delvis är privat och något helt annat, som därför ska ha ny detaljplan.
 • Ymer 31 augusti, 2013 kl 15:42
 • Föreningen för byggnadskultur framstår mer och mer som försvarare av umeås historia och kultur. Vad är det som gör att allt som är nytt anses bättre. Det är en enfaldig ståndpunkt och antiintellektuell analys.
 • Det finns förutom det kulturella även ekonomi och rent faktabaserade analyser i underlag för nybygge. Inget av dessa har ansetts tillräkneligt i badhusfrågan. En folkomröstnng skulle skicka förslaget till återvinningen direkt. Nu återstår endast politisk schackrande och taktisierande, fult, smutsigt och ovärdigt en demokrati, men tyvärr så är det politiska spelet.
 • Ymer 31 augusti, 2013 kl 15:45
 • Vad det gäller detaljplaner från 1948, eller vilket år som helst, så kan jag garantera att statsapparaten inte skulle tveka en sekund att använda vilken paragraf som helst ifrån vilket århundrade som helst om det gällde att smälla någon på fingrarna och statuera exempel. Staten är minsann ingenting att luta sig åt när det blåser.
 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.