Umeås Apberget-uppfinnare Hans Åkerlind stadsarkitekt 1960-1990 ”lurade” politikerna med talartribun. Förfäras över Nannabads fyrkanthus.

Umeås Apberget-uppfinnare Hans Åkerlind stadsarkitekt 1960-1990 ”lurade” politikerna med talartribun. Förfäras över Nannabads fyrkanthus.

Vid föreläsning på Arkitekthögskolan 14/2 för studenter och allmänhet berättade förra stadsarkitekten i Umeå kommun, Hans Åkerlind, hur Apberget skapades med trappor och talartribun. Han hade lärt sig genom arkitektpsykologi att människor gillar att se på människor, blir inte trötta på det som att se på annat ”olevande” (mitt uttryck). Där såg han läget på Rådhusesplanden som idealisk för folkskådande.

Nanna Åkerlind

Men för att lite ”lura” politikerna som kunde vara emot det, lanserade han och andra tjänstemän idén med om ett podium för politiska tal med torget för folk att samlas och lyssna. Detta godtogs. Men nästan en meter ner blev farligt, varför trappsteg föreslogs. Och så var Apbergets trappa förverkligad!

Annat tankeväckande, även för näringsidkare, är att människor vill vara där folk rör sig, då trivs man bättre än på öde utrymmen. Vilket innebär att en entré som MVG:s med mycket folk och handel inpå, stimulerar fler dit och även att handla. Men kala entréer och avstånd som i Utopias menade Åkerlind motverkar trivsel och handlande.

Så gäller också gågator, öde som i Umeå blir att snabbt förflytta sig, medan arkitektur som får människor att stanna upp, väja, o s v vidare lite hindras i framfart är socialt mer givande och gynnar såväl kommers som samtal.

Umeås politiska partier, bjud in Umeås stadsarkitekt (i 30 år!)! Särskilt efter Sveriges Radios (19/2) och VK:s reportage 20/2. Sanningar från förr kan belysa det som sker nu. T ex strålkastare på Nannabadbygget som erfarna arkitekten Åkerlind förfärades över när han såg nedan av fyrkanthus med platta tak och i skugga av höga ståtliga Mimerskolan samt instängt äventyrsbad. Vida från en öppen lockande plats med sol som Apberget!

Nanna Norrvidden 3 b

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.