Umeås Simpolitik 1933, Umeå SS fick önske-50:a i Nydala simstadion. 2014, låt simdrömmar förverkligas som förr och ge 50:an SM-status i idrottsläge.

Umeås Simpolitik 1933, Umeå SS fick önske-50:a i Nydala simstadion. 2014, låt simdrömmar förverkligas som förr och ge 50:an SM-status i idrottsläge.

Så här var Umeå kommuns styrandes inställning till Umeå Simsällskap, avvisande till önskemål, här ur e-brev jag fick hösten 2012:

”……USS absolut inte driver på med en 50:a på Nanna. Det är ett politiskt beslut. Det skulle vara en önskedröm att vi som ideell skulle kunna styra placeringen av bassängen……” 

Det var verkligen bättre förr för simsporten. För över 80 år sedan, 1932, fem år efter Umeå Simsällskap bildats 1927, skrev styrelsen i årsberättelsen om USS:s ”varmaste önskan” av simstadion vid Nydala, en ute-50:a i då ”Taflesjön”. Det blev nej 1931, men klubben sparade och började bygga ändå, en brygga. 1932 ny ansökan och beviljande av medel och styrelsens ”vördsamma tack”.

Nanna USS 1933 1

Och 1933 stod Nydala Simstadion klart efter USS:s ”upprättade förslag” med tack till alla medverkande och särskilt vissa i klubben.

Nanna USS 1933 2

Simstadion här med USS:s och dåtidens Norrlands främsta damsimmare, Sonja Lindberg, därunder publiktrångt på bryggorna och t h möjlig ny idé för 50:a utomhus, Umelaguns 25:a blir 50×25:a (och kanske sedan byggs över). Eller annan 50:a och på annan plats, i idrottsläge som simklubbarna i Västerbotten och Svenska Simförbundet framfört i remissvar till Badutredningen, se gårdagens blogg.

När nu Umeå kommun totalt kört över simsporten om bästa läge och inte fullföljt försäkrade (i badprospekt 2008) stora tävlingar, dvs 50:a-SM, och läser vad de politiska förfäderna gjorde, är enda rimliga och rätta att låta önskedrömmar idag förverkligas som gjordes för Umeåsimningen i förrgår, på 1930-talet, nu inne-50:a i dröm-idrottsläge och SM-status, med stöd av Simförbundet igen.

Nanna Nydala 50-a

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.