Umeås 15-barnmål saknar kriterier! Och vilka 15 barn, hela eller halva, hur räknas 3-tim-barn? Dags för Barnomsorgsutredning i Umeå!

Umeås 15-barnmål saknar kriterier!  Och vilka 15 barn, hela eller halva, hur räknas 3-tim-barn? Dags för Barnomsorgsutredning i Umeå!

VK:s reportage idag om dagisgrupperna i Umeå belyser en viktig problematik, grunden för kvaliteten i förskolorna, barngruppernas storlek. Men lokalernas storlek, utformning och utemiljö behöver också redovisas och värderas.

Och även hur barnen räknas. Är heltidsbarn och deltidsbarn lika värda eller räknas t ex barn som går tre timmar per dag som ”halva” barn.

Kanske VK kan följa upp reportagen med denna fråga. Samt belysa senaste utspelet från S-kommunalrådet Lennart Holmlund, blogg 19/5, som jämfört ytorna med bl a Stockholm och menar att Umeå har för stora ytor. Men huvudstaden räknar in ekonomi- och teknikytor så det blir både feljämförelser och fel matematik.

I blogg 20/5 kommenterar jag detta

http://blogg.vk.se/umeas-basta/2014/05/21/umeas-dagisytor-i-stockholms-tappning-ger-ytminskning-per-avd-pa-30-okning-till-24-barngrupper-2/

Därför dags för en omfattande Barnomsorgsutredning i Umeå som synar både kvalitetsfaktorerna och ekonomin, med även Umeå universitet, näringsliv (bra dagis är också viktig i tillväxten men inte på bekostnad av barnen som nu) och allmänheten. Vilket parti/vilka partier utlovar sådan granskning för Umeås framtid?

Nedan är rubrikerna idag i VK

”Målet är orealistiskt”

UMEÅ Tolv förskolechefer har utvärderat 15-barnsmålet inom förskolan. Slutsatsen är att det är orealistiskt. 02

Jämförelse: Förordar större förskolor

UMEÅ Lättare att hålla högre personaltäthet på större förskolor. 0

Omprövar
inte målet

UMEÅ Vill inte revidera 15-barnsmålet. 0

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.