Umeå främsta riksidrottsuniversitet med SimGympaHus på Campus!

Nedan är utdrag ur VK i veckan om Umeå universitet och riksidrottsuiversitet tillsammans med i Stockholm och Göteborg.

Umeå får riksstatus – Umeå universitet – ett av Sveriges första riksidrottsuniversitet

Umeå universitet får möjlighet att bli ett av Sveriges tre första riksidrottsuniversitet från och med hösten 2015. Det har Riksidrottsstyrelsen beslutat. —- För att stärka svensk idrotts internationella konkurrenskraft och möjliggöra elitidrott i kombination med akademiska studier har Riksidrottsförbundet sedan 2011 arbetat för att starta så kallade riksidrottsuniversitet. —- Förutom Umeå universitet får även Gymnastik och idrottshögskolan/Kungliga Tekniska högskolan och Göteborgs universitet/Chalmers möjlighet att leda utvecklingen med start 2015. —- På riksidrottsuniversiteten ska akademisk tränarexamen, anpassade studier för elitidrottare och praktiknära forskning bidra till bättre utbildade tränare, högre kvalitet på träningar, bättre stöd till aktiva och förhoppningsvis fler medaljer i internationella mästerskap. —- Till skillnad mot övriga två orter står Umeå universitet på egna ben utan något samarbete med andra universitet. —- Riksidrottsförbundet har jobbat med olika specialidrottsförbund, universitet och högskolor, Sveriges olympiska kommitté samt distriktsidrottsförbund för att skapa former där utbildning och elitsatsning kan kombineras för tränare och aktiva. —- Med hjälp av detta ska också möjligheterna till praktiknära idrottsforskning och forskning i direkt samverkan med idrottare stärkas.

Noteras kan att Umeå universitet sedan tidigare har ett samarbete med specialförbundet för längdskidor, orientering, innebandy och friidrott. 

Det nu bäst samlade idrottscampus i Sverige blir då än bättre och större som kan ge Umeå det främsta idrottsuniversitetet OM BASIDROTTERNA GYMNASTIK OCH SIMNING FÅR SINA ”HUS” på campus. Se nedan blogg om SimGympaHus-förslag härför.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.