Fel badhussiffror – Umeås Nannabad ”minisyskon” till Sundsvalls Himlabadet och Paradiset i Övik.

Inte en dag för tidigt men två år för sent redovisar VK innehållet i Nannabad där det påstås att Umeå har upplevelsebad mot äventyrsbad i Sundsvalls Himlabadet och Öviks Paradiset, fd Paradisbadet. Det är fel då upplevelsebad omfattar traditionellt äventyrsdel med attraktioner, sk upplevelsebassäng (plaska i och mindre aktiviteter), barnbassäng, bubbelpool och relax.

Annat missvisande i badbolags/kommuninformation VK-reportaget ”hamnat i” är ytsiffrorna. Umeå Badhus AB:s hemsida har 1482 kvm upplevelsebad medan på kommunens hemsida är det äventyrsbad för den siffran. 700 kvm upplevelsebassäng i illustration är 670 kvm och då inkl en småbarnbassäng enl. förfrågningsunderlag, dvs mer felsiffror.

Nanna badb-lerst-badutr

De privata aktörernas förslag (badbolag tog över dec 2012) hade större äventyrsdel, 1059 kvm enligt tabell och är ritningen i mitten. Motsvarande för Nannabad t v är c:a 900 kvm, inga 1482 kvm, och syns är mindre. Plus relax på drygt 400 kvm ger 1300 kvm upplevelsebad. Utsträckningen ger sämre tillgänglighet och överblick, svårare arbetsmiljö och större risk att tillbud missas. Längst t h äventyrsdel på dryga 2000 kvm som Badutredningen presenterade. Notera badbolags ”pyttevattenrutschar” mot utredningens. Så dagens badbygge är minst av alla Umeåförslag sedan 10 år tillbaka.

Och bland de minsta upplevelsebaden i Norrland, 1/3 mot Sundsvall och 1/5 mot Övik, och inga utbyggnadsmöjligheter. Sundsvall har 50:a utebassäng (SM-godkänd) och solytor. Nannabadbygget blir minisyskon till Himlabadet och Paradiset (även föreslagna, ej formellt beslutade, namnet Navet visar på rangordningen) och som aldrig kan växa pga instängda läget i trafikbesvärligt centrum (jfr längst ner Öviks allt större ”paradis” genom åren).

Nanna Himlabad kanal collage 2

Så VK:s reportage är välkommet och än mer ifall det granskas hur Fritidsnämnden kunde godkänna detta utan egen redovisad granskning liksom om driftssiffrorna är lika röriga som badbolagets och kommunens hemsidor om innehåll och ytredovisningar är. Visa gärna hur relax i Nannabad hamnat i källarvåning och hur Himlabadet har i ovanplan med utsikt och solterass. Visa däremot inte de totalt dubbelt så långa vattenrutschkanorna i Himlabadet och Paradiset, det är bara pinsamt för Umeå.

Här ovan är ”upplevelsebassängen” uppe t v ihop med Sundsvalls äventyrsbad i figur och i bild med 70 m rund simkanal, största inomhus i Sverige (Umeås går inte runt utan strömmen är på en sida c:a 30 m). Nedan beskrivs Himlabadets vattenrutschar (jfr VK-reportage) från hemsidan http://www.himlabadet.se/default.aspx?id=1200&ptid=0

Vi har tre fantastiska vattenrutschbanor. En hiss i anslutning till tornet gör rutschbanorna tillgänglig för alla.

Magic Eye

En bred rutschbana där du kan åka ensam eller flera tillsammans på en gång. Välj mellan att åka med eller utan stor badring.

  • Längd 133 meter Fallhöjd 10,1 meter

Black Hole

Som namnet tyder på ett svart hål där du knappt vet vad som är upp och ner. Du åker i totalt mörker förutom häftiga ljuseffekter som åkaren ska försöka träffa med handen under åkturen. Det gäller att samla poäng genom att träffa så många som möjligt. Även tidtagning samt ljus- och ljudeffekter för blixtar och åskdunder.

  • Längd 100 meter Fallhöjd 10,6 meter

Turbo

Lutningen är brant och besökaren hinner knappt blinka förrän öppningen syns.

  • Längd 50 meter Fallhöjd 10,6 meter

Om Paradiset http://www.paradisetornskoldsvik.se

Paradiset - version 2

Historik

1971  Öppnade Sim- och Sporthallen ca 6 500 kvm
1992  Paradisbadet, tillbyggnad ca 3 500 kvm
1996  Nytt gym, ombyggnad av tidigare bowlinghall
2002  Gymmet övergår i privat regi
Carolinas Spa & Hälsocenter öppnar i våra lokaler
2004  Magic Eye,180 m lång vattenrutschbana.
2005  Utbyggd relaxavdelning, turistbyrå och behandlingar ca 2 000 kvm
2006  Ny entré och reception
2007  Relaxavdelningen utökas med en Kelo Sauna och en ny restaurang
2009  Gymmet moderniseras och byggs till
2010  Relaxavdelningen byggs till med ca 300 kvm och ny behandlings-
avdelning
2010  Anläggningen byter namn till Paradiset — bad, spa, wellness
         nu med 1 200 kvm Spa

2013 Invigdes vårt Saltarium i Spa. Ett rum med varma sängar och ett gradierwerk.

2013 Invigdes Söderhavet. En ny interaktivpool för de minsta barnen

Vision

Vi satsar på att vara marknadsledande i Norden inom vår spetsprodukt bad, spa och sauna med ett stort utbud av aufguss och behandlingar.

European Waterpark Association

Från 1994 är Paradiset (fd. Paradisbadet) medlem i EWA — European Waterpark Association. EWA är en sammanslutning av moderna, hög- kvalitativa badanläggningar i Europa

 

2 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.