Oro av centrumhandel för Ikea/Ikano – ej krönikör BK och ej med City-SPA

I Västerbottensnyttinslag 31/7 utryckte centrumhandlare oro för besökande när Ikea/Ikano på Söderslätts handelsområde i Umeå drar igång. I reklamtidningen Bil&Bostad är krönikören Benny Karlsson inte orolig, bl a pga ”total politisk enighet i kommunen” (dock kan just sådan enstämmighet över alla blockgränser tyda på det motsatta, vore konstigt om alla partier var så eniga) och turister kan lockas med ”lite extra”. (Ex.vis som i bilder här)

Nanna CitySPA 3

Detta ”extra” är ett City-SPA med bad, relax, rehab, gym, mm hälsoaktiviteter för vuxna i omgjort Nannabadbygge och av privata aktörer med känsla för både centrum och omkrets, och som gynnar handel och turism genom fler övernattningar för besök både i stan och handelsområdena. (För denna satsning får Umeå kommun råd med 50:a och äventyrsbad i bättre läge samt pengar över i drift varje år jämfört centrumdyrt badbygge.)

Se mer i blogg från 30/7 http://blogg.vk.se/umeas-basta/2015/07/30/city-spa-raddar-umeas-centrum-handel-och-gynnar-ikeabesokande/

Brist på parkering oroar butiksägare

”Stort problem” Nya köpcentret utanför Umeå kan konkurrera ut butiker i centrum – genom gratis parkering.

Gratis parkering väntar kunderna på det nya köpcentret på Söderslätt i Umeå. Dessutom råder det fortfarande brist på parkeringsplatser i centrum – något som skapar en del oro bland butiksägarna. 

– Ett stort problem, det är enkelheten. Jag tror att man är beredd att betala för att stå i centrum, men det måste vara enklare. För när Ikea öppnar så kommer man att åka dit, säger Fredrik Nilsson, ägare av Skocentrum i Umeå.

http://www.svt.se/nyheter/regionalt/vasterbotten/brist-pa-parkering-oroar-butiksagare

Umeås nya utflyktsmål: IKEA

——

När det gäller bygget av Ikea här i Umeå så kommer det fullständigt att dränera Ikea i Birsta på folk från Umeå. Jag tror nog även öviksborna väljer Ikea i Umeå. Det ligger ju lite närmare och dessutom är det nytt. Men kommer de att vilja köra in till stan? Blir det likadant här som i Sundsvall? 

Det som talar för att Umeå centrum kan tjäna på Ikea-bygget på Söderslätt och besökarna där är att Umeå fick ett Ikea som ligger synnerligen nära stadskärnan. Kanske är det också det som gjort att vi har en total politisk enighet i kommunen om att Ikea är ”bra för stan”. Jag tror nog också att besöksnäringen räknar med fler norrmän och finländare till Umeå. Men mest handlar det förstås om oss själva, vi umebor och västerbottningar. Hur ofta ska vi åka dit?

——. 

Ja du Nicklas. Tids nog får vi se hur Ikea påverkar stan. Jag tror dock att ska vi få in turisterna till stan krävs lite extra. Vad händer om det blir fri parkering överallt? Är det bara de som jobbar i stan som kommer att fylla upp dessa platser? 
BENNY KARLSSON

http://www.bilobostad.se/?nav=artikel&id=1201

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.