Siminnovation i VM med USA:s Ryan Lochtes ryggsimkick i frisimmet! När uppmärksammar medierna detta?

Vid OS i London 1948 kom en simuppfinning som gav fjärlisim då tävlande i bröstsim lyfte armarna över vattnet och blev snabbare än de som simmade vanligt med armarna under vattenytan. Senare, på 1960-talet, har voltvändningar uppfunnits som sänkt rekord i frisim (crawl) och ryggsim.

Fjärilskicken under vattnet efter vändning, idag i alla fyra simsätten, är en nutida siminnovation som vid pågående VM-simningar i Kazan i Ryssland utvecklats ytterligare. Det är världsstjärnan Ryan Lochte, USA som i frisim och på frisimssträckan i medley (alla fyra simsätten i ordning fjäril, rygg, bröst och crawl) vänder sig, kickar på rygg och vänder tillbaka i magläge. Se bildcollage här. (Bilderna avfotade på TV4-sändningar.)

Nanna Lochte 2

Denna ”manöver” ger mer fart och Lochte vann på konkurrenterna något och som kan vara avgörande mellan guld och silver. I ovan bildsvit på 200 medley (och i lagkappen 4×200 fritt) syns ryggsimsbensparken, som uppmärksammants av kamerafolket. Dock verkar journalister och media i övrigt, än, inte gjort något av denna ”simmovation”.

Rykten från VM säger att det från funktionärshåll gjorts försök att få amerikanens nytänkande diskvalificerat. Det lär bli svårt för då borde regerlverket redan ha haft denna ryggkick i fritt. Utan precis som ofta i innoverande får verkligheten anpassa sig, i detta fall antingen att införa en förbudsregel (som gjorts för undervattensbenspark i högst 15 m).

Eller tillåta och Lochte sällar sig till idrottsinnovatörer som t ex Jan Boklöv med V-stilen i backhoppning och när skate på längdskidor kom, först genom finländaren Pauli Siitonen och senare USA:s Bill Koch som blev den som först presenterade denna skidinnovation internationellt i början på 1980-talet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.