Sarahs styrka, en turbospurt med ökad frekvens som gav VM-guld! Simkanal och medströms är bra då.

Sarah Sjöström, världens bästa fjärilsimmare på damsidan har sin styrka i slutet av loppen med en ”turbospurt”-variant som bygger på ökad frekvens där hon gör fjärilsdraget snabbare än alla andra. Vid VM i Kazan i Ryssland syns detta tydligt i reprisvisning av loppen uppifrån, här 50 m fjälrilsim. I nedan bilder från TV4-sändningen syns inte frekvensen utan hur Sarah (längst t h) är lite efter blivande silvermedaljören Jeanette Ottesen Danmark (i mitten) och lika med trean kinesiskan Lu Ying (längst t v).

Nanna Sarah 50 fjäril

Danskan utökar ledning på bild 4 vid 25 m, men sedan går ”turbon” igång hos Sarah och i de följande bilderna drar hon ifrån och vinner på 24,96, klart före Ottesen. Ser man starten i första bilden är Sarah bra med de övriga medaljörerna (närmast i bild), men har svagare undervattenskick. Så där finns träningsdetaljer som kan göra den i VM:et femfaldiga medaljören än bättre och bli än svårare för konkurrenterna att tas med.

Och bättre ”frekvenssimning” fås i en simkanal med strömmande vatten då sådan träning i medströms ger känslan av att röra armarna fortare och som idag tränas mha långa gummislangar som sträcks ut och simmaren sedan kör för fullt när slangen dras ihop. Men i strömmande vatten blir det enklare att simma fart, fler kan göra det och längre sträcka.

Tänk hur bra Sarah, och även spurtstarka guldmedaljören i bröstsim Jennie Johansson, då kan bli. Något för Svenska Simförbundet att bli föregångare på?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.