Ge Umeå Visby-glassbar och Gotland-creperie i Te/pannkakshus+glasseria! På kajen, torgen eller i gallerior?

Dags för förnyad matkultur i Umeå med pannkakshus som finns på kontinenten i creperie och i USA pancake house! Nu behöver Umeåkrögare och cafåeiakare inte resa utomlands då Gotland ger inspiration med creperie i Hablingbo, fyra mil söder Visby nedan i, fr v, f d ladugård och t h med sittplatser i tidigare kobås. Var där nyligen under Gotlandsbesök.

Däremellan ”pannkakan” jag åt, en gallettes (av nyttigt bovetemjöl och vitaminrikt) med kronärtskockshjärta, parmaskinka, chevréost, sallad, soltorkade tomater och valnötter; i mitten matsedeln. Sedan fanns efterrätter av många läckra slag (14 st), t ex citronmarinerade jordgubbar med glass och grädde samt vaniljglass, karamell och mandel.

Te pannkhus glass

I Visby, vid hamnen, har man Europas största glassbar, Glassmagasinet, som med grannen Visbyglass inryms i gamla saluhallar nära vattnet, se nere t v (där det finns låga hinder för små barn att inte trilla i, säkerhet Umeå kommun inte vill ha på kajen vid Kulturväven, biblioteket och caféet där). Där avnjöt jag en våffla med vaniljglass, hallon, grädde och riven choklad. En annan dag blev det en klassisk banansplit med två bananer, glass, mm. Även mataktigt erbjöds som syns på mittersta bilden längst ner (i mitten).

Bilden nere t h (Tehörnan i Utopiagalleria) får symbolisera min mat- och fikaidé för ett Te- och pannkakshus med en glasseria. Passande där eller i annan galleria och för året-om. Eller i/vid kajfikat i Vävenhuset (men då behövs barnhinder mot älven) och om endast sommarhalvåret på något av torgen i centrum. Kanske var det Umeåfolk inom politik och näringsliv som var på Almedalsveckan i sommar och blev glassugna och kan gilla min idé.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.