FörNya SimUmeå: Starta-Egen-Arena då Bad-Umeå nu gör svårare-dyrare! 1000:e bloggen ger då Umeås-Bästa..

”FörNya SimUmeå”-bloggen från igår gav intressanta besked för ny simarena i egenregi i Umeå genom nya aktörers intresse framöver – därför bloggen idag igen.

(1000:e bloggen på 4 år ger ”Umeås Bästa.. ” ur min bok, nov 2011, ”Umeås Bad Historia och Framtidens Simning” med unik simkanalidé och genom egna initiativ av simidrotter). 

Mycket i boken har besannats om det bad=dåliga som simningen hamnat i med citydyrt och trafikoroligt läge. Oron förstärks nu i o m utestängd från simskolebassäng som kommundrivna dito har, kommunsimkurser som tar från simsporten och mångfalt högre tävlingshyror. Så för Framtidens Simning gäller nu att FörNya SimUmeå. Därför:

Simidrotten i Umeå – starta eget! Då fås mest för flest i bästa läget. Umeå kommun gav sämre med placering i dyrt centrum, växande krogomgivning, P-problem, insynsrisker, ej utredda säkra färdvägar Riksidrottsförbundet kräver och missad SM-vecka! Nu inför kommundrivna Nannabad ges svårare villkor mot nu som försämrar för den ideella rörelsen.

Egendrift i egen hall eller med andra idrotter och sportaktörer inom näringsliv passar Umeås simklubbar Umeå Simsällskap och IKSU simning, triathlonföreningar och friidrotten (vattenlöpning). Inspiration för detta gavs i samband med USS:s traditionsrika Umestänket (40-åriga) nyligen vid samtal med simaktiva och upplevelse av ungas simentusiasm.

Nanna IKSUSS

Alla barn måste kunna simma, är obligatoriskt i skolan och föräldrar vill att barn får tidig vattenvana, många redan i bebisålder. Vuxna vill lära sig simma mera, crawlkurser är populära och svåraste simsättet fjärilsim ber simmotionärer mig ibland visa.

Många idrottare har nytta av simning, springa i vatten för alternativ träning eller vid skador. Allt vanligare är vattengympa i olika former, rehabträning i varma bassänger har många deltagare och nya motionsgrupper för simaktiviteter ger behov av mer kurser.

Andra simsporter är ”open water”-sim, simhopp, vattenpolo, undervattensrugby, triathlon m fl än ej uppfunna, som ”simtoughest” i simkanalidén jag verkar för. Där strömmande vatten förhöjer nöje och ökar ansträngning plus ger nytta med lättare siminlärning.Nanna simkanal UB Finland

Ovan t v min strömmandevatten-idé med simmovationer och hälsosim passar in här och t h är en sådan i verkligheten, i Finland och ihop med bollsporter och uteaktiviteter. Så kan våra finska grannar ska vi klara samma och i idrotts/företags-form.

USS-samarbete med Tenton Gym i Ersbodabadet och IKSU:s organisation/driftsform ger förutsättningar för en ny simsportsarena med simkanal och 50:a och på önskad tomt som Umeå kommun och markägare av fritidsområden ställer till förfogande.

Sådana lägen finns på campus söder om friidrottsarenan, se karta t h med ”Sport” samt norr/väster om IKSU Sportcenter. I västra planeras Sporthotell som passar för idrotts-företagande med simarenaidéer. Plus forskning och innovation genom Idrottshögskolan utvecklas idéer och sportentreprenörskap än mer för att ge sim-drift i ”egna” arenor.

Nanna startaeget

Även Nydala är framtidsområde för simidrotter med sjön och Umelagun där ute-50:a med SM-status i ett ”Nydala Simstadion” kan ge Umeå SM-veckan sommar. Med andra sporter som fotboll, tennis, längdskidor, löpning, orientering + nya och ihop campingägaren First Camp fås ett ”Ume Sports Camp” där idrottsklubbar och näringsliv samverkar.

Så simfolk i Umeå, ta chans och skapa det bästa: läget är idealt nu för starta-simeget! Då kan min simidé för bättre siminlärning (beskrivs i boken nedan) mha strömmande vatten bli en vinnande innovation och ge ”framtidens simning” här.

Och denna 1000:e blogg på fyra år om ”Umeås Bästa… inte det sämsta”, ge just Umeås Bästa…! (Välkommen också Umeå kommun för ovan med i ny strategisk plan för Umeå.)

Umeås Bad historia...

PS Chanser finns att ”lyfta” idéer om simarena på universitetscampus när planer för Lilljansberget ställs ut 3-16 mars på Universum och man kan yttra sig till Umeå kommun.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.