SM-vecka 2020 i Umeå med Sim-SM + Friidrotts-SM = IKSU + Campus?!

Umeå kommun gör rätt men fel i att söka SM-veckan sommar. Rätt är viljan få populära SM-veckan, fel är för 2018, på två sätt. Om man inte bygger en ute-50:a på Nydala utan vill ha 50:a-SM i förut SM-underkända Nannabad, är det ena felbeslutet. Det andra är att ev. 2019 och senare fås stora SM i friidrott; 2018 har endast lag-SM och inte samma dignitet.

Nanna startaeget

Inför år 2020 kan Umeå då ha skapat Sveriges främsta SM-förutsättningar för friidrott och simning med anläggningar intill varandra på Campus vid IKSU Sportcenter. Se ovan t h där söder om friidrottsarenan är nya sportområden som friidrotten kan utvecklas för. Vid IKSU-hallarna passar en helt unik simarena, en SIMMAGALLERIA för SM och med simmovation.

Här klaras publikkrav (runt bassängen) om 1 500 – 2 000 platser med flyttbara läktare ovanför simkanalen och öppningsbar vägg på andra sidan 50:an och läktare utanför. Då fås också den viktiga, och nödvändiga, utemiljön (blir extra varmt inomhus sommartid). En ”simmagalleria” bakom IKSU:s nuvarande simhall med gång emellan gör 25:an där för in- och avsimning. Simkanalen är en simmovation för siminlärning, träning och motion.

SIMMAGALLERIA färg

Så politiker, näringsliv och idrottsfolk i Umeå, backa ur 2018-ansökan och undvik risk för nytt nej. Sikta långsiktigt på år 2020. Då får också simning, friidrott och andra sporter god tid på sig. Med 40-50 SM-idrotter behövs många funktionärer liksom mycken utbildning, varför två år kan bli i snävaste laget. Även för näringslivet i Umeå med omnejd är tiden viktig i att förbereda sig och finna aktiviteter, nöjen, mm för den publik och turism man vill få hit.

Dessutom, 2020 som siffra blir mer spännande och rolig för marknadsföring än 2018, icke att underskatta som argument och attraktion!

PS Under tiden hinner badbygget på stan omvandlas till något SM-besökare gärna söker sig till mellan och efter SM-pass, t ex ett jätte-Spa med hälsoaktiviteter, gym, mm och för vuxna, så restauranger och handel passar även in.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.