”Hetspolitik ger problem”, VK-rubrik på insändare idag om hur 200 000-målet i Umeå försvårar för idrotter.

ORDET FRITT http://www.vk.se/1675830/hetspolitik-ger-problem

Målet på 200 000 invånare i Umeå kommun år 2050 ställer till det för idrotten, skriver Urban Bengtson.

Det allt omöjligare 200 000-målet för invånare i Umeå kommun till år 2050 ger hetspolitik som försvårar för Umeåidrotter!

När Umeå år 2000 hade 100 000 behövdes per år i genomsnitt 2 000 fler Umeåbor för en befolkning på 200 000. I dag behövs drygt 2 300 varje år och som ökar så länge ökningen är under snittet. 1 200 per år till 2030 kräver sedan över 3 000 varje år till 2050!

Vad har då 200 000-målet och felbedömningar av statistik och genomsnitt att göra med Umeå-idrotten och en hetspolitik?

Jo, för att Umeås första, största och närmaste idrottsområde, Gammlia idrottscentrum och Gammliaskogen är på väg att förstöras respektive göras intrång i utifrån 200 000-mantrat.

För grusplanen vid gamla Gammliavallen finns planer för bostäder liksom mark vid Umeå simhall, som riskerar rivning. Och i skogen vill man in och nagga i kanten som man gjorde för Skogsbrynethöghusen och höghusen på Sandbacka.

Därmed försvåras skid-SM-arrangemang då vid-sidan-om-ytorna av SM-stadionarenan försvinner och SM-veckan vinter kan ej fås. Så blev för SM-veckan sommar där Nannabadbyggets 50:a underkändes i fjol för SM på grund för lite publikutrymme. Även det hetspolitik i bråttombeslut 2007 av läge på stan, i citytrafik.

Nu söker Umeå kommun igen SM-vecka sommar trots nej i fjol, nu till 2018 i tron att SM-veckan-arrangörerna ska mildra kraven. Varför då? Krav för åskådare och upplevelser ska väl skärpas så att idrotten får bättre förutsättningar?

Sikta på SM-veckan sommar år 2020 och bygg ny sim-SM-arena på campus vid Iksu som klarar publikbehovet. Förbättra tävlingsvillkoren för friidrottsarenan så kan ett 2020-SM ha de stora sporterna friidrott och simning ”vägg-i-vägg”.

Gör sedan, i lugn och ro, om badbygget på stan till för vuxna med spa, bad, gym, med mera och hälsohus plus restauranger, handel och bostäder i påbyggnad. Avstå då bostäder vid Gammlia och rädda idrottscentrum där. Och var glad för 1 000 nya Umeåbor varje år!

Urban Bengtson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.