Statsminister Stefan Löfvén, låt Stockholmsmodellen om valfrihet i tider på dagis för äldresyskon bli rikslikare för Sveriges kommuner!

IDAG HOPPAS JAG KUNNA ÖVERLÄMNA NEDAN INNEHÅLL I ETT BREV TILL STATSMINISTER STEFAN LÖFVÉN VID HANS FRÅGESTUND IDAG PÅ VÄVEN I UMEÅ. OCH MED BUDSKAPET OM VALFRIHET I TIDER PÅ DAGIS/FRITIDS GÄLLANDE ÄLDRESYSKON SOM FÅTT ETT LILLASYSKON. EN VALFRIHET STOCKHOLMS STAD INFÖRT OCH JAG LÄNGE FÖRT OPINION FÖR ATT FÅ I UMEÅ KOMMUN.

Hej!

Här är mitt budskap till dig som statsminister angående valfrihet i tid på dagis/fritids
för äldresyskon när det/de får nytt syskon och en förälder är hemma har föräldrapenning för.
Nedan är från Sveriges Radio om Stockholms stad som nu går före och ger rätt till heltid.
Därunder är min önskan till Umeå kommun att göra sammalunda.
Och sist är på Google om bloggar där jag säger samma sak till utbildningsminister
Gustav Fridolin från min blogg på vk.se och även skickat som brev (dock ej svar än).

Hoppas du tar dig tid och finner
att det ska vara jämlika förutsättningar i barnomsorgen, här dagis och fritids, i hela Sverige
att Stockholm då står modell för föräldrars valfrihet i tider i förskolan och fritidshemmen för sina barn
och oavsett familje- och syskonvillkor eftersom alla barn ska räknas lika värda (även i tider i barnomsorgen).
Mvh/

Urban Bengtson, Umeå,

 

NEDAN från SR i HÖST:

Hur många timmar i veckan ska barn som just fått ett syskon kunna gå i förskolan? Nu blir Stockholms Stad först i landet med att tillåta de barnen att gå full tid.

– Det här är en valfrihetsreform som handlar om alla barns rätt till förskolan – även de barn som har föräldrar som är föräldralediga. Men det kommer inte att påverka förskolornas verksamheter i större utsträckning, säger Karin Gustafsson, biträdande socialdemokratiskt finansborgarråd i Stockholm.

Föräldrarna ska själva bedöma barnets behov av förskola, säger hon.

Anna Dannert, föreståndare på Mosebacke Förskola i Stockholm, säger att hon inte kan se barnperspektivet i förslaget, säger hon.

– Barnet som blir storasyskon har ett stort jobb hemma och måste hitta sin nya roll i familjen när syskonet kommer. Sex timmar per dag på förskolan är då lagom och bra för barnen, säger Anna Dannert.

Studio Ett
[email protected]

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1637&artikel=6535243

 

Låt Umeå bli bättre än Stockholm! (FÖRSLAG FRÅN URBAN BENGTSON, UMEÅ)

Inför valet 2006 utlovade Umeås S-kommunalrådet Margareta Rönngren, då som För- och grundskolenämndens ordförande, 6 tim/dag för föräldraledigas förskolebarn om Mona Sahlin blev statsminister. Det blev ingen S-regering men Rönngren gjorde ingen förändring av mer än skollagens ”minst 15 tim/veckan”. Nu regerar S-MP inte med Sahlin utan en man, Stefan Löfvén. Och då ska väl vallöftet från förr också gälla. Eller?

Eller vill allianspartierna i Umeå kommun (+ Alliansen på riksplan) leva upp till återkommande valfrihetskoncept även för barn och familjer, här alla barns lika rätt till tider på förskola/fritidshem och föräldrars rätt att bestämma? Och göra så att Norrlands huvudstad (om det är Umeå) blir lika bra för barn/elever som Stockholm, eller bättre.

 

Gustav Fridolin! Ge barn/elever lika rätt till tider och föräldrar valfrihet! Stoppa kommuners syskon-trixande!

Av , 2 mars 2015 kl 18:36,  Bli först att kommentera   0

Gustav Fridolin! Ge barn/elever lika rätt till tider och föräldrar valfrihet …

2 mars 2015 – Ditt barn har rätt till plats i fritidshem mellan 6 och 9 års ålder, under den … har även rätt till fritidshemsplats under föräldraledighet vid nyfött syskon. … Eller behövs att näringslivsfolk i Umeåblir barnpolitiska och visa att bästa …

mars | 2015 | Umeås Bästa (UB) – Västerbottens-Kuriren – Bloggen

25 mars 2015 – Umeås Bästa logga: UMEÅ kommun eller KOMMUN umeå? … Ditt barn har rätt till plats i fritidshem mellan 6 och 9 års ålder, under den tid som du som … För syskon på dagis/i förskola sägs däremot om laglig rätt till minst 15 …

 

Skollagen

5 § Barn ska från och med ett års ålder erbjudas förskola i den omfattning det behövs med hänsyn till föräldrarnas förvärvsarbete eller studier eller om barnet har ett eget behov på grund av familjens situation i övrigt.

6 § Barn, vars föräldrar är arbetslösa eller föräldralediga enligt föräldraledighetslagen (1995:584) för vård av annat barn, ska från och med ett års ålder erbjudas förskola under minst tre timmar per dag eller 15 timmar i veckan.

7 § Barn ska även i andra fall än som avses i 5 och 6 §§ erbjudas förskola, om de av fysiska, psykiska eller andra skäl behöver särskilt stöd i sin utveckling i form av förskola.

Min kommentar
§ 6 ger rätt till minst 15 tim/veckan, alltså MINST, inte MAX som många kommuner har och en del t o m skriver in max och gör då lagbrott.
§ 5 ger barnet tid ”i den omfattning det behövs” och av olika skäl där ”andra skäl” (§ 7) mycket väl kan vara hur familjen
bedömer det blir för ett äldresyskon till nytt barn, t ex separerade familjer (har på nära håll sett detta och syskonet fick heltid),
MEN varför göra skillnad och VEM/VILKA avgör? 
 
Jo, föräldarna ytterst, ingen politisk nämnd, tjänsteman eller personal.
 
 
UMEÅ DEN 18/11 2016
 
Urban Bengtson, Umeå 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.