UMEÅ. MER TID. (förskola/fritidshem)! S i Umeå, ge jämlika tider på dagis! Alliansen, ge valfrihet för syskontider!

Medan statsminister Stefan Löfven läser mitt brev (se föregående bloggar) om att ge alla förskoleföräldrar i Sverige möjlighet till heltid för äldresyskon på dagis och lyssnar på S-partivänner i Stockholm, kan Umeå kommun gå före och genast ändra i nuvarande regler om minst 3 tim/dag eller minst 15 tim/veckan till MER ÄN OCH UPP TILL HELTID.

S i Umeå kan motivera med att det ska vara jämlika tider, dvs alla barn räknas lika oavsett familjesituation, båda föräldrar, separerade föräldrar, arbetssökande och föräldralediga.

Allianspartierna kan motivera med en av sina politiska ideologier om valfrihet till att det ska gälla i närvarotider också och därmed föräldrar bestämma antal timmar för äldresyskon.

S-ordföranden i För- och grundskolenämnden, Moa Brydsten, kan motivera sig till vad företrädaren på samma post, Margareta Rönngren, utlovade inför ett allmän val, se nedan från min blogg i fredags.

Inför valet 2006 utlovade Umeås S-kommunalrådet Margareta Rönngren, då som För- och grundskolenämndens ordförande, 6 tim/dag för föräldraledigas förskolebarn om Mona Sahlin blev statsminister. Det blev ingen S-regering men Rönngren gjorde ingen förändring av mer än skollagens ”minst 15 tim/veckan”. Nu regerar S-MP inte med Sahlin utan en man, Stefan Löfvén. Och då ska väl vallöftet från förr också gälla. Eller?

Slutligen, tips till medier i Umeå, följ gärna upp mitt brev till statsministern samt hör med Rönngren och Brydsten här. Hör också med kommunalråden Hans Lindberg (S) och Anders Ågren (M) om mer timmar för äldresyskon i barnomsorgen (dagis och fritids) kan passa in i umemottot UMEÅ. MER TID. (i förskola/fritidshem)

2 kommentarer

  1. Kim

    Hur ser du att så många ser förskolan som en barnvakt och nyttjar det till att låta barnen vara där medan man själv tränar, spaar, går på stan mm?

    • Urban Bengtson (inläggsförfattare)

      Visst finns det de som gör som du beskriver. Görs detta och man sedan är med barnen mer så vinner alla. Träning räknas för många som ingående i arbetstiden. Handlar man innan hämtning så vinns tid sedan. Bäst för sådana tillfällen är att vara öppen med det, prata med dagispersonalen och lyssna där så att man vet var man har varandra. Alla föräldrar är inte lika och man har olika sorts arbeten med skilda villkor. Själv minns jag när jag jobbade på dagis hur en ensamstående förälder ibland hade svårt att hinna med vardagsbestyren och jag sa att gör det före hämtning. Vi hade ju arbetstid och det var välgörande både för en själv och barnet/barnen som var kvar att ta det lugnare inför det/de skulle hem. Det är viktigt att inte moralisera och dra alla över en kam, samt tänka barnets bästa, i längden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.