Idrottsforskning i Umeå lär av Norge och leder till innovations-satsningar!

Umeå superkommun bl a för kulturen. Idrott nästa i ”supersatsning”? Lär av Idrottshögskolan med forskardag 5/5.

Ovan var rubrik för Idrottshögskolans forskardag i fredags 5/5. Därunder nu några ”bilder” från intressanta och lärorika anföranden.

Överst om barns rörelse i börnehager (dagis/förskola) i Tromsö om vikten av att barnen rör sig, men t v från kommunala förskolor där strax över 50 % når målet och ett privat dagis där 80 % klarar målet. Det var i mars/april. När man gjorde samma test vår/sommar trodde man på större andel barn i rörelse.

Men det blev tvärtom, alla tre ”börnehagerna” minskade och där en förklaring kan vara att personalen och forskarna tog för givet att med ”bättre” väder skulle barnen vara mer fysiskt aktiva. Lärdomen blir att riktlinjer ska alltid vara tydliga som personal följer även vid ”lättsammare” väder och föräldrar är uppmärksamma på.

Idrottshögskolans dag

I mitten t v om idrottsforskning för basket, fotboll och friidrott med olika styrning uppifrån och ut till föreningarna. T h databild från fotbollsforskning i Tromsö där man ”innoverat” sändare på spelarna för att se hur de rör sig vid matcher och som ger vägledning hur specialträning kan utformas beroende för vilken sorts spel de ska följa.

På mittenbilden syns vad Idrottshögskolan vid Umeå universitet ger i utbildning och ”tänk”-möjligheter för Idrott&Akademi samt IH-rektorn i Umeå, Tor Söderström.

Nere t v forskning i bl a Umeå om vad HIIT-träning (hög intensiv intervall träning) är och vad det ger, bl a att kortintensivt träningsupplägg även ger kondition liksom styrka med bättre hälsa som följd. T h om värdet av forskningen om  detta, på hjärta, hjärna och hela kroppen.

En förhoppning man har från Idrottshögskolan är att en utveckling i Umeå blir som den norska forskningen nått, dvs att den leder till idrottsinnovationer och senare sportentreprenörskap, något som f ö påbörjats genom EU-projekt i Västerbotten som heter ”Sportup North”, nyss påbörjat. Gäller dock att resultat här implementeras i universitetsvärlden i Umeå och får egna ”institutioner” för att bli bestående och utvecklas.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.