Kalldusch för Umeåbad: 60-65 % av besöksmålet (SVT/Västerbotten)! Dags för omtänkande av badbygget?

Icke oväntat av döma av tidigare statistik för nya bad- och simanläggningen i Umeå centrum klaras inte bad/sim-besöksmålet.

SVT/Västerbotten har idag följande om besökandet (betalande, skolor och föreningar) första året, 248 277. Räknat på beräknade 380 000 blir det 131 723 färre eller bara 65 % av målet i budgeten.

Än mindre blir det med i jämförelse mellan betalande besökare (ej skolor/föreningar) om 150 000 mot budgeterade 250 000, 60 procent.

Kallsup för Navet – för få badgäster

Nya badhuset klarar inte förväntningarna

(https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasterbotten/)

För få besökare på Umeås nya badhus

Ungefär 250 000 besökare har Umeås nya badanläggning Navet haft under det första året. Det är betydligt fler än den gamla simhallen hade, men samtidigt långt ifrån de målsättningar som fanns för den nya anläggningen.

När Umeå kommun utredde utformning och placering av en ny simanläggning i en badutredning för tio år sedan räknade man att ett nytt bad skulle ha 380 000 besökare under det första verksamhetsåret. Dit har man inte nått.

När det går att summera det första årets verksamhet (20.8.2016-18.8.2017) har 248 277 personer besökt badet.

Drygt 44 000 av besökarna kommer från simföreningar, simskolor och skolbad stod för drygt 50 000 och motionssimmare och äventyrsbadare stod för resterande drygt 150 000.

Jämfört med den gamla simhallen på Haga innebär det en ökning med ungefär 100 000 besökare. Kommunen har tidigare sagt att 250 000 betalande besökare bör räcka för att anläggningen ska gå ihop ekonomiskt.

(https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasterbotten/for-fa-besokare-pa-umeas-nya-badhus)

Återstår att nu få veta vad det innebär för driftsekonomin. Tidigare politiska uttalanden har varit att når man inte beräknade intäkter, kan man inte driva det.

Säg 10 mkr ”minus” ger det på 50 år 500 miljoner kr, en halv miljard! Så det kan vara läge att fundera om för bästa bad- och simläge, liksom ”läge” att ”tänka om” för badbyggnationens framtid i Umeå city.

4 kommentarer

 1. Badkrukan

  Inte överraskande. Möjligen för inskränkta politiker.
  Skrämmande hur vissa, tex politiska bloggare, fortsätter att hävda att placeringen är rätt.

  Vi sitter med en onödigt dyr, men halvdan byggnad som inte kan byggas om.

  Grattis skattebetalare!

  • Urban Bengtson (inläggsförfattare)

   Precis, det var många som såg otillräckligheten i detta trånga, och dyra cityläge. Men visst kan det byggas om, badhus/simhallar är välbyggda hus och med fantasi och prestigelöshet ges möjligheter för annat som passar bättre i centrum. Ytterst är det våra skattepengar det handlar om och räknar man ekonomiskt ”rätt” finns många vinster med förändring, jag har lanserat olika uppslag på min blogg. Så andra kan också ha idéer här.

 2. Petter

  Men så bra att man nu investerar i ventilation i Navet , iockförsig har man ju ändå inte råd att ta med familjen längre som man hade i gamla simhallen . Väljer idag nåt billigare badhus för att ungarna ska bli ännu bättre att simma.Simmning =rikemansaktivitet det också. Schack är gratis

  • Urban Bengtson (inläggsförfattare)

   Beklagar sent införande, men missade kommentaren tidigare. Ventilationsförbättringar borde ha insetts innan start, få se vad resultatet nu blir. Prissättningen verkar inte heller varit genomarbetad. Det är mycket som missats i en planering som blev hastig på slutet. Och kan bli så dyrt i längden att det kan vara läge om om- och nytänkande i billigare läge som ger lägra priser, är ändå en anläggning som ska fungera i minst 50 år.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.