Umeå – Simstad i Nydalaområdet? + simkanalarena = känt i simvärlden. Lär av Badstaden Budapest, Ungern!

I blogg 17/8 skrev jag om sex simmare från Umeå Simsällskap som deltog i Masters-VM (veteransimmare) i Budapest förra veckan med 12 000 (!) deltagare från hela världen. Man tävlade i fyra 50-m-bassänger ute/ inne (som i VM:et  där med Sarah Sjöström).

Ungern är ett världens stora simländer och dessutom finns i Budapest s k termalbad (varma utebad) som USS:arna hann beskåda och bada i på fritiden. Som här mitt i stan. (Dubbelklicka, se och njut, vilket också kan bli här med idéer för Nydala, längre ner).

Nanna Budapest bad-stan 2b

Széchenyi termalbad är ett av de största termalbads-komplexen i Europa och beläget i Budapests stadspark. Det består av en byggnad med tre större bassänger på en innergård och ett stort antal mindre bassänger, ångbad, bastur och bås för massage och andra behandlingar inuti byggnaden. Planerna till att uppföra badet påbörjades 1884 inför världsutställningen i Budapest 1886. 1927 expanderades anläggningen med en offentlig badanläggning för herrar och damer samt en strandsektion. (Wikipedia)

Här ligger Sverige efter med varma utebassänger från 1950-60-tal och innebadhus från i början på 1900-talet. Umeås första varmbadhus kom 1930 (Kungsgatan, nu rivet idag Vattenfallhuset) och utomhus med 50:a i ”Nydala Simstadion” som staden byggde efter önskan från USS, se här med publik, med Umeå SS:s bästa damsimmare i Sonja Lindberg på 1930-talet och reportage i Umebladet från USS-simskolor på 1940-talet.

Nanna Nydala Simstadion

Då var Umeå norrlandsbäst simsportmässigt och Nydalaanläggningen välkänd i Sverige. Så kan Umeå bli igen med en SM-ute-50:a norr om äventyrsbadet Umelagun, se flygbilden, och med ett ”läktarhus” med omklädning, samlingsrum, kontor, förråd, mm för alla sporter. Intill konstsnöspåret ges energivinster med kyla/värme i miljösatsning. Så genom att lära av badstaden Budapest kan Umeå få en ”simstad” i Nydalaområdet och åter få renommé i övriga landet. + en innesimkanalarena även känt ute i simvärlden!

Nanna Nydala Umersim 2

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.