”Bättre idrottsarenor när privata företag är med” – debatt i Umeå – VK

(HÄR MITT DEBATTINLÄGG I VK IDAG OM IDROTTSARENOR DÄR FÖRETAG ÄR MED)

Debatt: Bättre idrottsarenor när privata företag är med

Replik på debattartikel Fortsatta vidlyftigheter när nya idrottslokaler planeras (4/1).
https://www.vk.se/2189101/fortsatta-vidlyftigheter-nar-nya-idrottslokaler-planeras

Idrottsarenor företag debatt

Det är bra att idrottsföreningar i Umeå får/tar möjlighet till samarbete med privata företag/entreprenörer om sportanläggningar. Det kan ge bättre lägen och högre nyttjande då alla parter har behov av att arenorna blir fyllda, för träning, tävling och andra arrangemang.

Kommunen har ändå möjlighet att styra och företagen vill säkert inte hamna i onåd hos umepolitiken, det gagnar inte heller varumärket. Inte heller göra dåligt ekonomiskt så det drabbar barn/ungdomar Och avtal går att bryta och omförhandla, här är politik, näringsliv och idrottsföreningar i samma båt.

När bara kommunpolitik och fritidsförvaltning styrt/beslutat finns flera exempel i Umeå på bristande och dyra lösningar. Ta simningen där 50-metersbassängen hamnade på dyrast möjliga tomt i centrumläge och med inga uteytor för utveckling. Vilket gjort att sim-SM på långbana inte godkänts och nej till SM-vecka.

Se också hur ett gymnastikbehovet för en hall av kommunen under flera år bollades mellan olika lägen tills Balticgruppen erbjöd den hall som nu även ingår i ett ”Motorikens hus” i gamla Astrahuset på Mariehem.

Kom ihåg att en av Europas största idrottsanläggningar, IKSU Sportcenter, är en slags privat sportsatsning genom IKSU och Akademiska Hus. Och även utvecklats ihop med Umeå kommun med ny friidrottsarena där på campusområdet. Planering nu för ett idrottshotell där stärker värdet av privat och offentligt ihop.

50:A  I DYRT CENTRUMLÄGE/UMEÅ  HAMRINSBERGET: EV.MANG/HOCKEY/BAD/50:A

Hamrinsberget FC Nydala

FIRST CAMP-VISIONER OM BAD/SIM + SKIDOR = NYDALA

Minns även hur kommunen inte brydde sig om Balticgruppens sportidéer om kombination av evenemang, ishockey och simhall plus äventyrsbad på Hamrinsberget liksom om campingägaren First Camps visioner med en skidtunnel genom simhall/upplevelsebad på Nydala. Båda hade också blivit bra för turismen.

Dagens sponsring med reklam på och vid sporthallar och uteanläggningar visar att föreningar, företag och det offentliga hänger ihop. Barn- och ungdomssatsningen Change The Game som Balticgruppen initierat går i samma anda. Och idrottsgalan likaså.

Så fram för av mer mångfald där idrott och näringsliv och kommun samarbetar, ju tidigare dessbättre för idrottsklubbar att påverka och för att få genomtänkta anläggningar samt utvecklingsbara lägen som blir bättre för föreningarna och kommunekonomin.

Detta gynnar även nya sportidéer och entreprenörskap, särskilt som det nu finns olika vägar till innovationspengar för just sådant.

Så låt Balticgruppen och Thorengruppen följas av fler företagsgrupper för mer idrott i Umeå!

Urban Bengtson
sim- och samhällsdebattör Umeå

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.