Familjeveckan finns idag – i föräldra-försäkringen – som utredning vill begränsa uttagstiden för – men har 10 dagar ny ledighet = familjeveckan?!

SE HÄR EN UTREDNING KRING FÖRÄLDRAFÖRSÄKRINGEN OCH KOM FÖRUT I ÅR:

Utredningen lämnar flera förslag för att åstadkomma en mer jämn fördelning av föräldrapenning och föräldraledighet samt en försäkring som sätter barnets bästa i centrum. Utredningens tre centrala förslag är:

  • Nya åldersgränser och ny fördelning över tid. 390 dagar ges till barnets treårsdag, efter det ges 10 dagar per år tills barnet fyllt 10 år.
  • Ytterligare reserverade dagar. Totalt reserveras 5 månader per förälder, en tredjedel av försäkringen är fortsatt fritt överförbar.
  • Ökade möjligheter för olika familjekonstellationer att använda föräldrapenning. Utredningen föreslår att gruppen som kan ta del av föräldrapenning utökas till att också innefatta sambo samt föreslår att 30 dagar per förälder är fritt överförbara till annan försäkrad.

Således föräldraförsäkringen kortas för uttag av dagarna från till 12 år nu till 3 år sedan!

I stället ges 10 dagar per år tills barnet blir 10 år

HÄNDELSE SOM SER UT SOM EN TANKE ATT NU KOMMER S-VALFÖRSLAG OM JUST 10 DAGAR FÖRÄLDRALEDIGT FÖR BARN 4-16 ÅR?! DVS EN DEL AV UTREDNINGSFÖRSLAGET RYCKS UT, ÄNDRAS OCH BLIR VALLÖFTE….

Nog känns det politiskt vettigare att låta utredningen får gå på remiss och prövas i vanlig ordning i riksdagen än att göra så här uttaget ur sitt sammanhang.

Ännu bättre är att utveckla dagens föräldraförsäkring som redan nu har ”familjevecka-dagar” tills barnet/eleven blir 12 år och det genom att utöka uttagstiden till 16 år. Eventuellt lägga på fler dagar i dagens föräldraförsäkring och minimera ökad byråkrati som annars blir följd av en lösryckt familjevecka – samtidigt som utredningen vill krympa uttagstiden till 3 år.

Kan man förvänta sig, eller hoppas, att medier granskar nya S-familjeveckaförslaget gentemot utredningen enligt ovan?

Eller att S-partiet självt nu ger förklaringar till alla olika förslag som finns då det blir rörigt så här sent i valrörelsen.

BÄST ÄNDÅ ÄR ATT LÅTA FAMILJEVECKAN GÅ IN I OVAN UTREDNING SOM UTVIDGAS OCH FÅR TAS UPP AV NY REGERING OCH OPPOSITION ATT ENAS KRING, INTE STÖKA TILL SOM NU MED NY FAMILJEVECKA UTANPÅ NY UTREDNING.

BARNFAMILJERNA ÄR MER BETJÄNTA AV DETTA ÄN ATT BLI SLAGTRÄN I ELFTE TIMMEN I EN VALRÖRELSE!

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.