Kommunregel och barnarovet. Anna Ekström, ny utbildningsminister (S), dags ge alla förskolebarn lika valfrihet i tider på förskolan, även äldresyskon!

Det otäcka som hände igår för bebisen i Göteborg, ett barnarov, slutade lyckligt efter två timmar. Men, kanske, påverkade en orättvis – och enligt min mening – skollagsstridig kommunregel för barnomsorgen i Göteborgs stad att detta kunde råka bli möjligt…?

Så här kan man läsa på Göteborgs hemsida:

Är du föräldraledig med yngre syskon?

Om du är föräldraledig med yngre syskon får ditt barn vara på förskolan 15 timmar i veckan. Det är förskolan som bestämmer hur tiden ska fördelas.

För det var så att mamman till barnet var på en förskola vid 15-tiden för att hämta ett äldresyskon och hade med sig lillasyskonet i barnvagnen. Och enligt Aftonbladet kom en annan mamma strax därefter för liknande hämtning.

Och så här är det runt om i stort sett alla Sveriges kommuner, äldresyskonens tider begränsas av en regel i skollagen som är följande:

Skollagen

5 § Barn ska från och med ett års ålder erbjudas förskola i den omfattning det behövs med hänsyn till föräldrarnas förvärvsarbete eller studier eller om barnet har ett eget behov på grund av familjens situation i övrigt.

6 § Barn, vars föräldrar är arbetslösa eller föräldralediga enligt föräldraledighetslagen (1995:584) för vård av annat barn, ska från och med ett års ålder erbjudas förskola under minst tre timmar per dag eller 15 timmar i veckan.

7 § Barn ska även i andra fall än som avses i 5 och 6 §§ erbjudas förskola, om de av fysiska, psykiska eller andra skäl behöver särskilt stöd i sin utveckling i form av förskola.

Mina kommentarer
§ 6 ger rätt till minst 15 tim/veckan, alltså MINST, inte MAX som många kommuner har och en del t o m skriver in max och gör då lagbrott. MEN det står inget om att kommunen bestämmer. OCH rimligen vet föräldrar, suveränt, bäst om vad deras barn har för behov…
§ 5 ger barnet tid ”i den omfattning det behövs” och av olika skäl pga ”familjens situation i övrigt”. Denna situation vet föräldrar bäst om, inte en kommun.
För (§ 7) och ”i andra fall” kan vara hur familjen bedömer det blir för ett äldresyskon till nytt barn, t ex separerade familjer (har på nära håll sett detta och syskonet hade heltid), hur det fungerar för bebisen som påverkar äldresyskonet, mm familjen vet bäst om.

OM OVAN SKREV JAG I BREV TILL DÅVARANDE STATSMINISTER STEFAN LÖFVEN (S) SOM ÖVERLÄMNADES VID MÖTE I UMEÅ 18/11 2016. NÅGOT SVAR KOM INTE…

Här är mer om den ”oskollagliga” kommunregeln i blogg från ovan datum/år:

http://blogg.vk.se/umeas-basta/2016/11/18/statsminister-stefan-lofven-lat-stockholmsmodellen-om-valfrihet-i-tider-pa-dagis-for-aldresyskon-bli-rikslikare-for-sveriges-kommuner-2/

I denna blogg refereras även om brev till tidigare utbildningsministern då, Gustav Fridolin (MP), med samma budskap. Men inget svar heller.

SÅ DÄRFÖR, ANNA EKSTRÖM, NY UTBILDNINGSMINISTER I DEN NYA S-MP-REGERINGEN MED STÖD I 73 PUNKTER AV C OCH L,

dags ge alla förskolebarn lika valfrihet i tider på förskolan, även äldresyskon till nytt barn i familjen!

Och till Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L), om inte S-MP-regeringen gör ovan, så lägg till en 74:e punkt om denna valfrihetsrätt, lika för alla barn i barnomsorg i Sverige. För ni ska väl värna just rätten till fria val här, av ideologiska skäl…?

F Ö

Valfri förskoletid i barnomsorgen ges för studier och förvärvsarbete. Och att ha hand om ett så litet barn är ett viktigt ”jobb” som staten också betalar pengar för genom föräldraförsäkringen. Så ett skollagstillägg utöver studier/arbete om detta engagemang i och för sin bebis, skulle då lösa problemet om valfria tider på dagis och fritids.

2 kommentarer

 1. Fredrik

  Är det inte en aning huvudlöst att kritisera S och/eller Göteborg Stad för att någon kidnappar ett barn? Jag är inte S:are, men väl människa och varje sunt tänkande människa gör val. Varje dag. Allt ifrån vilka sockor jag ska ha på mig till hur jag tänker ta mig till mitt arbete. (Några exempel).

  Denna mamma gör valet att lämna sitt ena barn i en barnvagn medan hon går in i en fastighet för att hämta sitt äldre barn. Hon gör det valet. Men, du kritiserar inte mamman på samma sätt som du kritiserar Göteborg Stad. Varför?

  Och för att förtydliga ytterligare, Göteborg Stad – och andra städer/kommuner – som erbjuder 3 timmar per dag/15 timmar i veckan för det äldre barnet bryter INTE mot lagen. De bryter enbart mot din högst personliga moral Urban. Och det är helt okej att bryta mot den, faktum är att jag faktiskt önskar att de allra flesta gjorde det.

  När en människa kör bil full så säger samhället ”skäms” och kritiserar hårt den som medvetet valt att köra på fyllan. Men, när en mamma lämnar sitt försvarslösa barn ensam så är det kommunens fel. Jag förstår inte den logiken. Med andra ord så kan en småbarnsmamma aldrig göra fel? Det är alltid någon annan som ska ta ansvar för de val som en småbarnsmamma gör. Hur korkat är inte det? Och diskriminerande.

  • Urban Bengtson (inläggsförfattare)

   Min blogg handlar om en kommunregel som kan ligga bakom att mamman, liksom en mamma som kommer till förskolan i fråga strax därefter, har varit tvungen att passa en tid, i detta fall kring kl 15. Och det handlar då inte om ”erbjudande” av 15 tim/veckan, utan om minskning av, oftast, från heltid ner till deltid, samt där kommunregeln bestämmer när.

   Om familjer får välja sin tid i barnomsorgen så kan man anpassa som det passar bäst, t ex ha mer än 15 tim/veckan och pappan hämtar äldresyskon när han slutar jobb/studier så att mamman inte hade behövt ta sig till förskolan alls. Då riskeras inte en så otäck händelse som denna. Och minskar riskerna över hela Sverige för att sådant kan ske.

   Det är skollagen det handlar om och kommuner i Sverige gör olika. Det är inte S jag kritiserar generellt, utan ger förslag till S-MP-regeringen (och C och L) att införa valfrihet i tider för att alla barn ska räknas lika oavsett familjesituation.

   F ö hade S-styrning förra valperioden i Stockholm stad heltid/valfrihet för äldresyskon, något som borgerlig styrning nu vill/har genomfört? begränsning av. Mina egna erfarenheter i barnomsorgen i Umeå, som anställd på 1970/80-talet, förälder och nu morfar/farfar är att valfrihet är bättre här.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.