Kommunregel och barnarovet. Anna Ekström, ny utbildningsminister (S), dags ge alla förskolebarn lika valfrihet i tider på förskolan, även äldresyskon!

Uppdatering 11.09

Det otäcka som hände igår för bebisen i Göteborg, ett barnarov, slutade lyckligt efter två timmar. Men, kanske, påverkade en orättvis – och enligt min mening – skollagsstridig kommunregel för barnomsorgen i Göteborgs stad att detta kunde råka bli möjligt…?

Så här kan man läsa på Göteborgs hemsida:

Är du föräldraledig med yngre syskon?

Om du är föräldraledig med yngre syskon får ditt barn vara på förskolan 15 timmar i veckan. Det är förskolan som bestämmer hur tiden ska fördelas.

För det var så att mamman till barnet var på en förskola vid 15-tiden för att hämta ett äldresyskon och hade med sig lillasyskonet i barnvagnen. Och enligt Aftonbladet kom en annan mamma strax därefter för liknande hämtning.

Och så här är det runt om i stort sett alla Sveriges kommuner, äldresyskonens tider begränsas av en regel i skollagen som är följande:

Skollagen

5 § Barn ska från och med ett års ålder erbjudas förskola i den omfattning det behövs med hänsyn till föräldrarnas förvärvsarbete eller studier eller om barnet har ett eget behov på grund av familjens situation i övrigt.

6 § Barn, vars föräldrar är arbetslösa eller föräldralediga enligt föräldraledighetslagen (1995:584) för vård av annat barn, ska från och med ett års ålder erbjudas förskola under minst tre timmar per dag eller 15 timmar i veckan.

7 § Barn ska även i andra fall än som avses i 5 och 6 §§ erbjudas förskola, om de av fysiska, psykiska eller andra skäl behöver särskilt stöd i sin utveckling i form av förskola.

Mina kommentarer
§ 6 ger rätt till minst 15 tim/veckan, alltså MINST, inte MAX som många kommuner har och en del t o m skriver in max och gör då lagbrott. MEN det står inget om att kommunen bestämmer. OCH rimligen vet föräldrar, suveränt, bäst om vad deras barn har för behov…
§ 5 ger barnet tid ”i den omfattning det behövs” och av olika skäl pga ”familjens situation i övrigt”. Denna situation vet föräldrar bäst om, inte en kommun.
För (§ 7) och ”i andra fall” kan vara hur familjen bedömer det blir för ett äldresyskon till nytt barn, t ex separerade familjer (har på nära håll sett detta och syskonet hade heltid), hur det fungerar för bebisen som påverkar äldresyskonet, mm familjen vet bäst om.

OM OVAN SKREV JAG I BREV TILL DÅVARANDE STATSMINISTER STEFAN LÖFVEN (S) SOM ÖVERLÄMNADES VID MÖTE I UMEÅ 18/11 2016. NÅGOT SVAR KOM INTE…

Här är mer om den ”oskollagliga” kommunregeln i blogg från ovan datum/år:

http://blogg.vk.se/umeas-basta/2016/11/18/statsminister-stefan-lofven-lat-stockholmsmodellen-om-valfrihet-i-tider-pa-dagis-for-aldresyskon-bli-rikslikare-for-sveriges-kommuner-2/

I denna blogg refereras även om brev till tidigare utbildningsministern då, Gustav Fridolin (MP), med samma budskap. Men inget svar heller.

SÅ DÄRFÖR, ANNA EKSTRÖM, NY UTBILDNINGSMINISTER I DEN NYA S-MP-REGERINGEN MED STÖD I 73 PUNKTER AV C OCH L,

dags ge alla förskolebarn lika valfrihet i tider på förskolan, även äldresyskon till nytt barn i familjen!

Och till Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L), om inte S-MP-regeringen gör ovan, så lägg till en 74:e punkt om denna valfrihetsrätt, lika för alla barn i barnomsorg i Sverige. För ni ska väl värna just rätten till fria val här, av ideologiska skäl…?

F Ö

Valfri förskoletid i barnomsorgen ges för studier och förvärvsarbete. Och att ha hand om ett så litet barn är ett viktigt ”jobb” som staten också betalar pengar för genom föräldraförsäkringen. Så ett skollagstillägg utöver studier/arbete om detta engagemang i och för sin bebis, skulle då lösa problemet om valfria tider på dagis och fritids.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.