Följde Umeå kommun mina dagisråd för Tomtebogård? Detaljplanen tyder på det i ändringar till förskolegård…

UR VK.SE 19/6 Jätteprojekt på Tomtebo får godkänt

Tomtebogård detaljplan

Nyligen antog kommunfullmäktige i Umeå detaljplanen för Tomtebogård. Där syns för förskolor att Umeå kommun lyssnade på mina synpunkter vid utställning i oktober 2017. Och följde mina råd hur dagis bör placeras, mer centralt och beträffande väderstreck.

Här såg rubriken på min blogg 11/4 av det jag förklarade för ansvarig tjänsteman okt-17.

http://blogg.vk.se/umeas-basta/2018/04/11/umeaforskolor-far-mindre-ytor-med-reggio-emilia-pga-torgrum-skolhall-snart-modell-med-uteplats-mot-norr/

Umeåförskolor får mindre ytor med Reggio Emilia pga torgrum + skolhall. Snart modell med uteplats mot norr!?

FÖRSTA MENINGEN HAR INTE VUNNIT GEHÖR, ÄN, DÅ KOMMUNEN FORTSÄTTER MED ”TORGRUM + SKOLHALL” MED MINDRE HEMVISTYTOR SOM FÖLJD.

DÄREMOT TOG MAN TILL SIG KRITIK OM ”UTEPLATS MOT NORR”. SE NEDAN…

Tomtebogård dagis norr b

…MED EN AVLÅNG FÖRSKOLA OCH PLACERAD MOT NORR I UTKANTEN AV STADSDELEN. ”naturliga kvartersstaden” passar inte för sådana dagislägen.

MEN I ANTAGNA PLANEN NEDAN HAR EN TYDLIG FÖRÄNDRIG SKETT. NU SYNS ORDET ”FÖRSKOLEGÅRD” MER I MITTEN OCH UTEPLATSER I OLIKA VÄDERSTRECK.

Tomtebogård förskolegård

MEN SÅ HÄR STÅR DET I TEXTEN FÖR DETALJPLANEN:

Offentlig och kommersiell service

Etableringen av ca 1200 nya bostäder i området ökar belastningen på befintligt utbud av offentlig service på Tomtebo som idag är redan överbelastad. För att tillgodose bostädernas behov av service planläggs det för tre förskolor samt centrumverksamheter som koncentreras kring stora torget. En förskola öppnar upp för integrerade lösningar.

DVS INGET OM ”FÖRSKOLEGÅRD”. VARFÖR? HAR TEXTFÖRFATTARE OCH ILLUSTRATÖRER INTE KOMMUNICERAT?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

I alla fall, förskolegårds-modellen lanserade jag 2008 i form av en ”förskoleby” (se ovan) och har informerat Umeå kommun då om, samt nyligen, 22/3 i år, i träff med för- och grunskolenämndens ordf Moa Brydsten (S) och v ordf Lena Riedl (M).

Och i svar från ordf Brydsten (S) har jag fått veta att ”tjänstepersoner” känner till mig. Så kanske detta då bekräftar att man följt mina dagisråd även här?!

Nu behövs dock att man i texten för den antagna detaljplanen kompletterar med mer om förskolegårds-by-idéerna för blivande Tomtebogård – så detta verkligen blir av.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.