”Flexibla förskolor med miljösmarta och hälsotrygga modeller” = FLEX-FRISKARE FÖRSKOLA” (FFF)

HÄR MIN 2:A IDÉ (1:A IGÅR) I VENTURE CUP-”CORONA”-TÄVLING (IDEA HUNT)

”Flexibla förskolor med miljösmarta och hälsotrygga modeller” = FLEX-FRISKARE FÖRSKOLA” (FFF),

som kan klara de problem som finns i förskolor där planlösning/utformning ger störande miljöer med stress, buller och dålig luft samt ökade smittorisker. Det handlar om mer av separata entréer/hallar plus gemensamma rum man tar sig till och från avdelningen utan att blockera verksamheter.

FFF-modeller syns i medföljande bild/illustration (nedre) med ritningar där varje avdelning har egna kapprum och kan dela större rum med annan. utan att samband emellan avd. störs och kan nå gemensamt ”torg” för flera avd. samtidigt som avd. utan att övriga avd. påverkas eller gemensam verksamhet hindras.

(Den heter UBBI-modellen Campus – min copyright – och en variant av denna är Professorn Campus (2016) i Umeå – nu förskolan Glaciären fr o m HT 2019. )

Detta till skillnad mot övre bild/illustration med en ”torglösning” mitt i huset med avdelningar ”runt om” och ”skolhallar” för fler avdelningar med gemensam entré, där stängning av avd. medför passage i torget och ger störande moment.

FFF klarar också variation i storlekar och behåller grundplanlösning för att vara miljösmart och hälsotrygg, dvs flexibilitet pga ytnormer och ekonomiska förutsättningar. Sådant är svårare i ”torglösning”/”skolhall”. FFF blir därmed en flex-frisk förskola.

Det behövs exponering av problematiker i dagens förskolebyggande utifrån hälsa, trygghet och pedagogiska behov. Det behövs ”goda exempel” på lösningar av problemen, i ritningar och verklighet. Det behövs facklig samverkan, byråkratiskt intresse, politisk insikt och näringlivsaktörer som vill satsa. Även medial uppmärksamhet kan bidra till att berörda, barn, personal och dagisföräldrar blir informerade – och kan påverka.

Visionen är att syna dagens förskolor utifrån en FFF-förskolelösning för att kunna göra miljösmarta om/till-byggnationer samt förvekliga FFF-förskolor i nyproduktion runt om i Sverige samt även övriga världen – för mera hälsovärden och trygghet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.