Byggbeslut 2020 om ny förskole-modell i Umeå – innan utredning klar och före politikbeslut 2021 – av nytt funktionsprgram för Umeåförskolor!

Ur årsrapport för 2020 från Tekniska nämnden i Umeå kommun finns följande länk:

https://www.umea.se/download/18.1a04d085177d4c035db2be/1614325853758/Årsrapport%20Tekniska%20nämnden%202020.pdf

och under Fastighet:

Skolprojekten Tegs central, Bullmark och Sörfors startades under 2020 och pågår, likaså projektering av förskolan Kålmasken samt gruppboendet Blomstergården på Tomtebogård.  (Anm. fet stil av mig)

dvs att en ny förskola, Kålmasken (den i nytt funktionsprogram) och dess utformning beslutats då redan 2020, eller tidigare?

Men i pressinformation från För- och grundskolenämnden säger ordf Moa Brydsten (S) att 27 maj 2021 beslöts om nytt funktionsprogram för förskolor. Dock ej enigt då L reserverade sig.

Således

Byggbeslut 2020 om ny förskola och utformning klar i Umeå – politikbeslut äret efter, 2021, om hur förskolemodellen kan se ut enligt nytt funktionsprgram!

Och av revideringsgrupp som gett godkänt ett år innan beslut om ny utformning ska tas i För- och grundskolenämnden?!

Så medan en revideringsgrupp arbetar med att material om ny förskolemodell, beslutas dessförinnan om bygglov och projektering?!

MED UTFORMNING AV ”GROV-ENTRÉ-TORG (70-90) KVM PÅ 6-8 aVD I TVÅ PLAN OCH MINDRE AV LEKYTOR ÄN  FUNKTIONSPROGRAMMET, 2009/2010, ANGER!

Dags för kommunledningen i Umeå, politiskt och i förvaltningen, synar både turer kring reviderat funktionsprogram och innehåll.

Notera också att trots utredande under pandemintider från början av 2020 tills beslut nyligen i FGN, finns inget om coronaanpassade lokaler pga smittrisker med mycket mötande, t ex.

Bara det borde ge anledning till time-out och översyn. Smittriskerna är uppenbara i grov-entrétorg med en enda entre in/ut…tänk även trängsel vid utrymning.

2 kommentarer

 1. Kim

  Kvadratmeterna ska ner – till varje pris.
  Barm röstar inte. Föräldrarna noterar detta bara 2-4 år. Personalen skiter man åxå i.

  Kostnaden på sikt pga ineffektivitet i verksamhet, utsliten personal och barn som får betala priset under lång tid.
  Men det är ju inte så viktigt …

  • Urban Bengtson (inläggsförfattare)

   Tyvärr så verkar det vara så, i alla fall analyseras ytorna ”ytligt” och i ritningar är ju barn och vuxna osynliga. Läggs dessa in i olika flöden likt för biltrafiken, kanske mer insikt kan nås. Enkel analys är att räkna ”lägenshets=verksamhetsyta” och 100-120 kvm med storfamilj om 3-4 vuxna och 17 barn = 20 personer och tänk en femrummare! Då ges känsla av trångt och rörigt och ineffektivt. Föräldrasynpunkter kan då bli viktiga, om de får fram. Så tack för du läser min blogg. Skicka gärna vidare…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.