God Jul Umeå kommun med ”dagis”-present-ation av hur skuggig/sjuk förskolemiljö blir solig/frisk inne-ute, corona-synad = lyfter hela samhället! Idé-aliskt nyårslöfte, Umeåpolitiker?

God Jul får Umeå kommun med min ”dagispresent”-ation om sjuka och skuggiga förskolemiljöer i Umeå och att följa Boverkets vägledning om förskolors fysiska miljö.

Då passar att en hel del av 5 md kr i fyra år används till detta och ”lyfter hela samhället”.

Första ”lyftet” för Umeå, är att följa socialnämndsbelsut 1989 om icke-störande passage.

Problem med genomgångsrum visade förskolestudie 1988/89, se ovan (1993). Umeå kommuns funktionsprogram 2021 har samma som jag nu om ”störningar, buller, stress”:

Umeåritningen ovan har störande i både stor groventré med många dörrar och i allrum. SKR markerar för ”ostört” i ”Fördelning av pedagogisk yta” och fördel i flexibla ytor.

För utemiljö gäller solljus-läge = hälsa + undvika slagskuggor i Boverket-råd och Umeås ”placera byggnader i norr” + utemiljöer planeras för ”vindskydd, solinstrålning, buller”.

Men Umeå kommun utredde bara två söderlägen, med norr-utegård, ovan och ej vinter!

Så skuggor oktober – mars ger sådant här mörker medan förskola i norr ger solljus, t h.

Atrium-idé för mer in/ut och få genomgångsrum syns t v. T h är soliga förskolor i Umeå.

Ovan debattinlägg i VK 18 juli i år tar bl a upp störande mötande, sjuka planlösningar, skuggig utemiljö, etc och ger kommunen råd i att överskatta behov och bygga flexiblare.

Min julklapp-”present”-ation passar i Boverket-vägledning, överst i bloggen och ovan i coronaforskning, av förskolors fysiska miljö så att Umeå och svenska samhället lyfter…

Och idé-aliskt samt lämpligt som nyårslöfte för 2023, Umeåpolitiker?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.