Umeåpolitiker! Bästa ”uterum” på Berghems förskola: Alla avd. har varsin entré. Sämsta ”uterum” i varje avd/vån delar EN entré: Kungsgården av modell i funktionsprogram i Umeå. Än bättre: burspråk, dörrar, atriumidé

Nu planeras förskolor, i Umeå – Sverige, med/utan funktionsprogram. Inne-utemiljö-råd ges lokalt och på riksnivå. Dock saknas värdet av nära in/ut och ”uterummets” nyttjande.

Här kan sägas att barnstugan/daghemmet/förskolan Berghem med 5 avd är i toppklass för uterummets nyttjande, se ovan och ritning nedan med en entré per avd och nära ut.

Brister för uterum och smittriskigt pga störande mötande in/ut, är nya Kungsgården på Grubbe, nog sämsta med EN entré/plan för 4+4 avd med 30 m korridorer + utetrappor.

T h är planering för Kålmasken på  Tomtebo gård, som får skuggig utemiljö och har byggnaden i söder emot råd i funktionsprogram, sämre än Berghem och Kungsgården.

Ovan syns Berghem, sedan Missionären på Umedalen, egna entréer/avd mot utemiljön, Krokom, Vännäs och Lycksele. Burspråk, verandor och dörrar ut ger sikt + mer uterum.

Än mer i en framtidsmodell ur tidigare förskolor, en Atrium-idé med länkar där nära och mer in/ut ger friskare och flexiblare miljöer, se även Umeåomdöme för drygt 20 år sedan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.