”Crowding” – trängsel – 200? (barn-vuxna) i EN entré och ”sjuk miljö” i ny förskola i Umeå – trots kunskap i kommunen idag och för 30 år sedan!

Crowding – trängsel, är ett begrepp som uppmärksammas bl a för miljöer för barn i förskolor. I funktionsprogram från SKL/SKR 2019, som Umeå kommuns nya Funktionsprogram 2021 har i referenser, beskrivs detta, se längre ner i bloggen.

I kommunråden nu –  sök på lokalfunktionsprogram – står om entré med fönster och sikt ut, störningar, buller och stress i genomgångsrum och korridorer ej för lek – aktivitet.

MEN, se nedan t h ritning från Nya Kungsgården på Grubbe utan sikt ut i avd.entré. Där fås ”crowding” i allrum och i EN entré/plan med korridor/groventré t v och t h!

Än trängre, och större smittrisker, riskeras vintertid när föräldrar inte väljer utetrappentré till våning 2, utan entrén nere och sedan trappor upp ger 8 avd:s barn + föräldrar = 200?

I planerad ombyggnad, t v, av Berghems förskola 1997 kom risk för crowding-trängsel i EN entré och korridor för 5 avd och 80-talet barn + alla föräldrar! Som stoppades då…

…politiker och förvaltning agerade efter information från mig som blev kontaktad av Berghemspersonal. Och räddades från ”sjuk planlösning”, (ur pedagogik-uppsats 1993).

Min Atrium-idé, nere t h, är utvecklad ur Missionären på Umedalen (syns i liten bild) för frisk planlösning enl nedan, flexibel i antal avd och olika tomter – med kommunberöm!

Kunskap från förr finns med i Umeå funktionsprogram, se ord ”genomgångsrum – buller – stress”. Ovan är ur ”Lärande och fysisk miljö” 2005 och refereras till i F-program-noter.

Men då tidigare kunskap inte verkar användas av kommunen i nya förskolor får Umeås politiker gripa in och göra ”sjuk miljö” frisk – igen – likt i Berghemsplaner förr, 1997!

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.