Känns hedrande att Umeå kommun ser mitt initiativ Innovativ Förskola i Campusförskolan Professorn, 2016, och 2023 satsar här (nu Glaciären) på nationella minoriteter. Miljön är skapad för integration, inne som ute.

Se nedan t h om möte i idag 28/2 där Umeå kommun har samråd för ”Nationella minoriteter” på förskolan Glaciären på campus nära IKSU. Den startades av personal-kooperativet Professorn, 2016, och är Sveriges största campusförskola, 8 avd i 2 plan.

Som upphovsman till förskolan genom initiativet ”Innovativ Förskola”, 2011, via Uminova Innovation, känns det hedrande att kommunen nyttjar Glaciären (i kommunregi numera) för ovan angelägna ändamål.

Som VK skrev i reportage 2016 (mittenraden t v) var det 50-årig kamp för en campusförskola. Det var av, nu framlidne, Lennart Degerliden (FP/L-politiker) som Umeå Studentkårs ordförande då, med studentdaghemmet Professorn 1970.

Se mer https://blogg.vk.se/umeas-basta/2016/04/23/50-ars-kamp-for-campusforskola-kommunen-borde-vara-tacksam/

Och i e-brev (nedan) från ordförande i För- och grundskolenämnden, Margareta Rönngren, sep 2011 syns viss ”kamp” för campusförskolan så jag valde att ”ligga lågt”…

Både yttre och inre miljön är skapad för integration genom att lugna och livliga verksamheter inte stör varandra plus att samtidigt finns gemensamma rum för barnen, utan störande genomgångar liksom till och från gemensamt innetorg.

Planerna från för- och grundskoleförvaltningen är finska och samiska avdelningar som flyttar dit för att ”öka kvalitén” och fler språk ”under ett och samma tak” i svar jag fått från bitr ute.direktör Daniel Nordgren.

Även föräldrarna ser campusförskolans lokaler passande för krav de har, även utemiljön.

Kanske upptäcker nu Umeå kommun denna integrerande utformning av förskolemiljöer av icke-störande innetorg med olika pedagogiska möjligheter av små och stora ytor.

Och intresseras för förnyelse som här i Atrium-idé (ovan t h) med mer in-ut och länkar med flexibilitet för olika tomter.

Se här ovan  en tid efter starten våren 2016 för Professorn/Glaciären där jag och rektorn Jan Lindgren pekar mot utemiljön från balkong på ovanvåning med utsikt och uppsikt.

Därunder innetorget med köket och servering och sikt från alla avdelningar via innefönster, också det integrerande samt pedagogiskt fördelaktigt på flera sätt.

Så med satsning på finska och samiska barngrupper vore det hedrande om kommunen officiellt ger erkännande av denna Innovativa Förskola-idé till campusförskola – efter 7 år.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.