Stopp! för Berghems förskola – om nedläggning – ombyggnad till EN barnentré – soprum på carportyta (idag tillbyggnad) och orättvisor. Nu dags att göra rättvist i förnyelser! Ger mig visningsmodell för rätt och fel…

Ändringar har onekligen Berghems förskola (1966 barnstuga/daghem) i Umeå varit med om. Idag tillbyggnad av 1 avd. på yta förr för soprum jag stoppade som skyddsombud.

Den ytan får nu den nya avdelningen – övre raden. Därunder soprummet jag föreslog på lastbryggan. Ny förnyelse med rättvisa likt nya förskolor är inbyggt miljörum – idag ifrån.

På 1980-talet kom plansiffrror för nedläggning pga lägre barnantal – som vände – stopp!.

På 1990-talet, 1997, kom förslag till omgörning från 1 entré per avd. (5 st) till EN enda, se grå ritning! Personal ringde mig, jag kontaktade chefer och politiker så allt stoppades då.

Nu på 2020-talet beslöts om tillbyggnad med 1 avd till de 5 avd från 1966. Som nu ger orättvisor med 25 % lekyta bort i genomgångar i 5:e avd mot inga nu! Se ritning/bilder.

Orättvist för äldre avd. (alla 5) fortsatt med brantare ramper än Boverketråd, snedtrappa, hinder i tegelvägg. Tillbyggnad har regelrätt i allt, likt Glödheta och paviljong, nedan.

Ger mig visningsmodell för rätt och fel i Umeåförskolor. Dags att göra rättvist i förnyelser!

Till 2026 och nytt kalas då förskolan Berghem = 60 år – visning hur allt blir rätt-och-vist!

Då kan Berghems barnstuga/daghem/förskola åter bli visningsförskola. Den byggdes för att Umeå skulle få förskollärarutbildning och följde gällande normer från Socialstyrelsen.

PS Mer jag varit med och förändrat där på mitt första dagisjobb, 1974, som förskollärare, är när jag hindrade nytt namn till förskolan ”Rågången”, ihop med personal och fack visade på små avd.ytor som gav sänkt barngrupp samt som förälder initierade att ledig lokal på em, avd 5, blev eftermiddagsfritidshem. Också viktigt i att visa rätt – och fel…

Väl värda beröm för utformning inne/ute är arkitekt Hillevi Callander, Stockholm/Umeå, byggnadsingenjör Lennart Strömsten, stadsträdgårdsmästaren i Umeå stad då samt förskollärare/föreståndare Märta-Lisa Eriksson (för uppmärksamhet av bra natur-utemiljö).

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.