Umeåpolitiker! Lär av historien – ger friskare förskolor – är pedagogiskt bättre – fås säkrare planering – och kan bli föredöme i Sverige…!

Denna blogg har budskap till Umeåpolitiker att lära av historien om förskoleplanerande.

Det ger friskare förskolor om funktionsprogram utvärderas mot råd och verklighet, något som inte gjorts i kommunen och syns i nedan svar kommun gav i början på 2023, se nedan.

Historien i barnomsorgsplaneringen visar att Umeå kommun låtit göra en stor utvärdering, för 30 år sedan, av alla olika modeller då 1993 och jag fick uppdrag av socialkontoret.

Utvärderingens grund var min pedagogikuppsats 1993 ”Sjuka och friska planlösningar,,,” redovisades i kommunen och ingick i Socialstyrelsepresentationer i Sverige 1995, se ovan.

Förskolan Missionären, 1990, på Umedalen bedömdes som bäst och även i personal/fack-utvärdering. Utformningen utvecklades i en campusförskola 2016, se VK-reportage då.

Ovan bildcollage visar överst t v 1987 min grundidé i typbarnstugeprojekt 88-89, som 1990 beskrivs i tidningen Förskolan och t h från en utvärderingsidé i pedagogikuppsatsen ovan.

I nedre raden fr v modell av campusförskolan Professorn i Umeå (nu Glaciären), bilder från lego till verklighet och längst t h ”coronasynad” Atrium-idé för friskare förskola.

Utvärderade och friskare förskolemiljöer ger då säkrare planering plus ekonomiskt bättre, sammantaget Umeå bli föredöme i Sverige (lite som förr vid Socialstyrelsemöten 1995…)!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.