Idrottsvision i Umeå: Simarena med simkanal för ny SM-vecka sommar. ”Umeå kan bli först i världen”

VK idag på vk.se

https://www.vk.se/2024-09-17/insandare-umea-kan-bli-forst-i-varlden-a4b0d

I Örnsköldsviks Paradiset med äventyrsbad och 25-metersbassäng finns utomhus en”simkanal” med rakbana och svängar, cirka 25 meter. I bilden till höger författaren simmande fjärilsim i motströms. Foto: Privat.

Umeå hade SM-veckan vinter 2014 och sommar i fjol 2023. Nu kommer vinter-SM-veckan hit 2026 och med option på 2029. Ny SM-vecka sommar passar i en idrottsvision om simarena med simkanal för fler simgrenar, på campus nära friidrottsarenan och vid IKSU Sportcenter.

Där fanns tidigare förslag om idrottshotell som idag kan få ökad aktualitet genom Umeås stora framgångar sportsligt som bästa idrottsstad och arrangörsmässigt i SM-veckor, kanske än intressantare med nya idrottsidéer.

Men det finns ju en 50-metersbassäng i Navet i Umeå centrum och blev ett lyckat SM förra året i SM-veckan sommar 2023 med Umeå simsällskap som arrangör? Javisst, men nu ”tränger sig” andra centrumbehov på nära denna bad-, sim- och gymanläggning tillika ”ungdomsgård” och som ger ”dyrbara” problem för Umeå.

Senast är fler restauranger intill och mer av alkoholtillstånd, nyss nattklubb i gamla gymnastikhuset intill Navet, med drogrisker nära sportande. Senare väntar ny skola på gamla Centralskolans tomt med behov av idrottsutrymmen och ökar trafikproblemen än mer.

Annat som kostar stora pengar redan nu för Umeås skattebetalare är ”alternativintäkten” som uteblir med kommunbyggt bad på citydyr mark, extra dyr då 50-metersbassängen försvårar våningar ovanpå för bostäder eller kommersiella satsningar. Därför behövs långsiktigt ekonomiskt tänkande av kommun, näringar och idrottsliv för Umeås framtid, samt visioner för nytänkande och handlande därefter.

Förnyelse för simning är ”strömsimmande” för siminlärning, träning och tävling, som jag skriver om i min bok ”Umeås Bad Historia och Framtidens Simning” från 2011.

Den presenterades då i en facktidskrift för badhus/simhallspersonal, Badmästaren, och senare har jag skrivit en artikel där om dessa siminnovationer.

Strömmande vatten och simmande naturligt ute i naturen finns allt mer inomhus i äventyrs/upplevelsebad, i Umeå i en halv simkanal i Navet och en cirkelrund i Himlabadet i Sundsvall.

En minivariant utomhus finns i Örnsköldsviks Paradiset av en modell likt friidrottsarena med ”rakbana” och syns här intill i bild där jag simmar fjärilsim mot strömmen.

Så teori finns i boken och praktik går redan att pröva här för intresserade, i att glida fram i vattenströmmar, kämpa för pulsträning i motströms samt i stillastående vatten simma som vanligt i bassänger.

Man får härmed utomhussimmande/badande i vågor och strömmar inne i varmare och säkrare vattenmiljö att lära sig i och träna på. Känns det roligare och skapas nya tävlingar har Umeå möjlighet blir föregångare här och än attraktivare som idrottsstad samt för hälsorikedom.

Exempel på ”rikedomen” ges 2013-04-26 på Weekendsidor i VK där Kristina Waldenborg skriver om simkanalidéerna med rubriken ”Löpning i vatten skonsamt för kroppen”. Där förklarar jag om nyttan av rehab för skador samt ”springsimma ihop och prata, speciellt i en simkanal där man slipper vändningar.”

Artikeln avslutas med: ”Högsta drömmen är en simkanal kopplad till universitetscampus där den används för idrotts- och motionsutveckling samt forskning i samarbete med nya idrottshögskolan. Tänk om Umeå kunde bli först i Sverige, kanske också världen, med detta.”

Senare samma år presenterade jag och illustratören Mats Edvardsson, Umeå olika simmöjligheter i ”Simkanal med simmovationer och hälsosim” som syns här intill.

Och nyligen, drygt 10 år senare, kom förnyat intresse från badbranschen för min bok om ”framtidens simning” med strömmande vatten och i fjol gillande av simförbundsfolk i samband med SM-veckan i Umeå.

Det ger ökat hopp för att en simkanalarena ser dagens ljus i Umeå. Där strömmande vatten ger bättre simundervisning och få ökat vardagsssimmande för allmänheten. Swimrun kan göras inomhus för elit och motion.

Där kan även simtävlingar likt skidsprint, ”simsprint”, med kvalheat, kvarts- och semifinaler och final prövas. Passande i ny SM-vecka sommar här i Umeå och bli först i världen!

Urban Bengtson, idékonsult och simförfattare

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.