Nydala väcker känslor och minnen

"-Igår var en glädjens dag!" Dessa ord fick jag höra på tisdagen av en vänsterpartist när måndagens kommunfullmäktige diskuterades. Personen syftade på beslutet om Nydala stugornas framtid som S, V och Arbetarpartiet drev igenom

Jag har funderat mycket på de orden, speciellt som det var med stor sorg i mitt hjärta som måndagens röstsiffror 33-32 klargjorde vad som kommer att hända med stugorna. Visst har det varit tydligt innan vad utgången skulle bli, men innan ett beslut var fattat så fanns det fortfarande hopp. Ett hopp som många haft kvar ända sedan 1981..

Själv låg jag nerbäddad större delen av måndagen med både ont i halsen och feber och kunde därför inte vara med på fullmäktige. Debatten följde jag via närradion, men jag erkänner att det var ibland frustrerande att lyssna till de mest osakliga eller rent felaktiga argumenten som togs upp. Nydala väcker känslor och för mig har debatten kring stugorna även väckt minnen.
 
Jag flyttade till Umeå från en kranskommun 1979 och Nydala var en del av barndomen och uppväxten. Eftersom jag bodde på Marieberg mycket nära Nydala är det oräkneliga friluftsdagar som jag har promenerat eller åkt skidor runt sjön. På somrarna var det närmaste badplatsen för oss som inte kom ut till havet. Jag minns promenader runt sjön som nyförälskad. Varma nattdopp som student och promenader med barnvagn runt sjön som nybliven mamma. Jag har fiskat efter regnbåge för delikata middagar och nu på senare år som fotbollsmorsa har det blivit både Ungdomscup och Fotbollsfestival. Nydala området har för mig alltid varit tillgängligt och tryggt. Att se liv och rörelse i stugorna har varit trevligt och jag har aldrig missunnat dessa människor att ha en egen stuga så nära stan!
 
Stugorna kring sjön är inga ordinära byggnader och Västerbottens Museum har också uttalat sig kring stugornas bevarandevärde:
Nydala är Umeås äldsta och bäst bevarade område med sommarstugebebyggelse i direktanslutning till staden. Stugorna representerar folkhemmet och en tid då samhälletutvecklades så att vanligt folk fick råd att ha semester. De speglar därför en viktig epok i1900-talets historia. Att tomterna ofta arrenderades liksom det senare införda byggförbudet har hållit tillbaka en utveckling som på många andra håll resulterat i att stugområden helt ombildats till permanentbebyggelse. I Nydala har den gamla stugmiljön fortfarande bibehållit en genuin karaktär som är värdefull att bevara.”
Detta är inget som S, V eller Arbetarpartiet bryr sig om. En enad vänstermajoritet ska nu lösa in allas stugor runt Nydalasjön. En del rivs och några utvalda flyttas till ett hörn av sjön, men kommunen ska äga alla stugorna. Beräknad kostnad 40 miljoner kronor, men hade man väntat sig besked om var dessa pengar ska tas från blev man besviken. Hur kan man försvara denna kostnad? Är detta verkligen vad Umeås medborgare vill att pengarna går till? Jag tror det inte.
Etiketter: , , , ,

2 kommentarer

 1. Urban Bengtson, idékonsult

  Min uppväxt i Umeå har också mycket med Nydala att göra, från simläger som simmare i Umeå SS och tävling I Nydala simstadion med 50-metersbassäng i sjön, till springande runt idag. Stugorna förhöjer upplevelsen, särskilt de i södra området och det går bra att ta sig till vattnet, det mesta är tillgängligt.

  Men grunden i det förfall som blivit genom åren är att det blivit partipolitik i stället för att se värdet att finna godtagbara och bra kompromisser där även de stugboende får medverka.

  Det liknar, tyvärr, det mesta av Nannabadplaneringen. Efter att. äntligen det blev bestämt och enigt, om en 50:a inomhus, före valet 2006, tog Näringslvis- och planeringsutskottet över bad- och simutvecklingen från Umeå Fritid.

  Det betydde åsidosättande av Badutredningen som sa nej till Nannabad med 50:a och negligerande av simsportens krav på samverkan med andra idrotter i sin önskemål (jfr med Nydalastugboendes bemötande). I stället skulle kommers och privata aktörer fixa Badet billigare och bättre.

  Så blev det inte, vet vi nu. Men i stället för att se detta misslyckande, ska nu ett privat-kommunalt bolag klara av detta bättre. Men inte billigare än vad Badutredningen bedömde efter ett par års noggrant arbete med både fritidssidan med och simmedverkan.

  Utan nu godtas uppåt 400 miljoner kr och nettokostnad för drift på 25 mkr/år, trots i princip för hälften för motsvarande kvm-yta enl. Badutredningen. (För Nydalastugorna reageras det för osäkra 40 mkr.)

  Varför riskerar också bad/simning inomhus och fritidsaktiviteter där, också få så osäker, och dyr, ekonomi liksom för utomhus? Mitt svar är ointresse i högsta makt(S)fären att en vilja skaffa kunskap och använda erfarenhet i båda fallen.

  Det är kanske så att där varken badar, simmar, promenerar eller besöker man dessa ställen, inom- eller utomhus, och då bryr man sig inte, helt enkelt. Hoppas du kan bry dig igen, som i fjol, om kvalitet och ekonomi i bad- och simplanerna. Se mina bloggar, kanske ger de uppslag för dig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.