Bostadspolitik som övertygar!

Idag väntas vår civil- och bostadsminister Stefan Attefall till Umeå för ett studiebesök och kvällens bostadspolitiska debatt på Folkets Hus. Jag hoppas just nu att den stora mängden snö inte ställer till med förseningar..

På debatten ikväll som Hyresgästföreningen anordnar deltar förutom Stefan även byggnadsnämndens ordförande Åsa Ögren (S), Leif Lundgren (M) vice ordförande i Bostaden och Barbro Engman som är förbundsordförande för Hyresgästföreningen.

Jag var själv tidigare aktiv medlem i Hyresgästföreningen under 1990 talet och satt i avdelningsstyrelsen för Södra Västerbotten under flera år. Bostadspolitik var det jag ville arbeta med och vid ett tillfälle fick jag ställa dåvarande bostadsministern Jörgen Andersson (S) mot väggen i TVs Nattöppet om orättvisa regler kring bostadsbidrag. Det kändes stort med direktsändning och Sverker Olofssons skarpa frågor. Jag tror att jag t o m har det programmet inspelat på VHS någonstans.

Inför valet 1998 var vi några i styrelsen som anordnade träffar med kommunens gruppledare och kommunalråd för att diskutera bostadsfrågor. Informationen sammanställdes sedan som en information till medlemmarna. Det var i detta val som jag röstade på Kristdemokraterna för första gången. Det var inte äldreomsorgen eller familjepolitiken som övertygade mig mest den gången utan det var bostadspolitiken. Därför är jag jätteglad för att Stefan Attefall är regeringens bostadsminister och ikväll får fler möjlighet att höra om kristdemokratisk bostadspolitik.

Tid och plats: Petterson Berger salen på Umeå Folkets Hus. Fika finns från kl.18:00

Etiketter: , , , ,

3 kommentarer

 1. Jan-Erik Vahlström

  Men Veronika- hur kan du vara nöjd med dagens bostadspolitik? Om man bor i villa eller bostadsrätt, så kan jag förstå det. Om man däremot bor i hyreslägenhet så betalar jag c:a 2000 kronor mer i hyra än en som bor i bostadsrätt eller villa. Räknar man dessutom på kvadratmeterpriset för en villaägare så blir ju skillnaden betydligt mer. Dessa har avdrag samt ROT som hyreslägenheterna inte får ta del av ett dugg. Alliansens politik kan sammanfattas med att om man har jobb och bor i villa eller bostadsrätt så får man alla favörer. Bor man i stället i en hyreslägenhet så får man inte en krona samt dessutom dubbelbeskattas. Tycker du verkligen att det är en bra bostadspolitik? Det tycker i varje fall inte jag.

 2. Veronica Kerr

  Svar till Jan-Erik Vahlström (2012-12-06 16:35)
  Jan-Erik, det hade varit roligt att träffa dig på debatten ikväll för det var en riktigt bra kväll. Det finns mycket att säga om bostadspolitik, men jag skrev inte att jag var nöjd. Jag är glad för att Stefan är den som är bostadsminister och att det är stora förändringar på gång.

  Om villaägare får alla favörer vill jag låta vara osagt eftersom det är definitivt fler än en gång de senaste två åren jag hellre bott i hyresrätt än i villa, men jag håller med om att hyresrätten är överbeskattad. Om detta råder politisk enighet.
  Förresten, vad tycker du om ägarlägenheter?

 3. Jan-Erik Vahlström

  Hej igen!
  Jag hade mer än gärna varit med på debatten, men ett ryggskott satte pinnar i hjulet för detta. Synd. Egentligen så är det inte så stor skillnad mellan hyresrätt och Bostadsrätt om man menar hur det i praktiken fungerar. Tyvärr så frodas ju spekulation både i villa och bostadsrätt. Det som säljaren får i vinst får köparen betala. Annars så är idén med bostadsrätt bra och fördelarna där skulle kunna utvecklas i hyresrätten med. Du frågar vad jag tycker om ägarlägenheter. Det är bland det sämsta som kan hända på bostadsmarknaden. Jag tror nog att du är insatt i hur dessa skulle fungera för innehavare, köpare, hyresgäst samt inte minst grannarna i huset. På tal om bostadsministern. Jag hade nog större förväntningar på honom. Vad man nu senast har läst är att andrahandsuthyrningen utsätts för rena marknadshyror. DET är ingen lösning på den bostadsbrist som vi nu har.
  Ha en trevlig helg.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.