AFA pengar tillbaka till verksamheten!

AFA försäkringar betalar tillbaka 92 miljoner kronor till Umeå kommun, det är något som varit känt sedan länge. Spekulationerna i stadshuset har varit många över vad dessa pengar ska användas till och det är många som har ansett sig veta vad som ska prioriteras.

Idag presenterar majoriteten sitt förslag, men för Kristdemokraterna är uppfattningen klar, pengarna ska tillbaka till verksamheten! Återbetalningen från AFA sker pga av att man har betalat in för mycket till försäkringen och därmed måste pengarna tillhöra respektive nämnd. Det blir obegripligt om man nu startar en ny budgetprocess med annorlunda fördelning än den man tidigare har beslutat om.

           ***********************************************************

Pressmeddelande 121218

AFA pengarna ska betalas tillbaka till verksamheterna

– De 92 miljoner kr som Umeå kommun får tillbaka från AFA ska fördelas tillbaka till verksamheterna utifrån antal anställda.

­– Alla verksamheter har utifrån antalet anställda betalat in försäkringspremier till AFA. När dessa inbetalningar nu visat sig vara för höga ska återbetalningen av medlen naturligtvis återgå till de verksamheter som redan tagit kostnaden.

 

Detta säger Kristdemokraternas gruppledare Veronica Kerr i samband med att S och V idag presenterar sitt förslag om vad AFA-pengarna ska användas till.

 

– Hur respektive verksamhet ska använda de återförda resurserna är upp till varje nämnd att avgöra utifrån den verksamhet de är satt att sköta. Att hantera frågan på annat sätt innebär i praktiken en omfördelning av tidigare beslutade budgetramar, fortsätter Kerr.

 

Det var i våras som det stod klart att AFA-försäkringar betalar tillbaka

11,7 miljarder kr till kommuner och landsting för inbetalda premier åren 2007 och 2008 eftersom sjukskrivningstalen har sjunkit. För Umeås del betyder det 92 miljoner kr som man får tillbaka i år.

 

De övriga allianspartierna som sitter i budgetberedningen presenterade redan i förra veckan sitt förslag till vad AFA pengarna ska användas till. Kristdemokraterna har dock en annan syn i frågan.

Kristdemokraternas förslag innebär att de mest personalintensiva verksamheterna också får mest. Skolverksamheten och den sociala verksamheten.

 

 

Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.