Likvärdig skola i Umeå kommun

Imorgon är det kommunfullmäktige och Kristdemokraterna har på dagordningen två interpellationer och en motion. Anders Sellström har skrivit tidigare på sin blogg om sin interpellation och nedan läser ni min interpellation ställd till Holmlund.

Det är stora skillnader mellan kommunala grundskolor i Umeå kommun och det är tydligt att elever inte ges samma förutsättningar beroende på vilken del av kommunen man bor. Skillnader ska belysas. Jag återkommer imorgon med Lennart Holmlunds svar.

 

Likvärdig skola för alla i Umeå kommun
 
I årsredovisningen för Umeå kommun 2012 kan vi läsa följande att ”För och grundskolan i Umeå har fattat beslut om en gemensam IT strategi. Detta mot bakgrund av behovet av en större likvärdighet och att alla barn och ungdomar i Umeå kommuns skolor och förskolor under sin tid i skola och förskola ska få utveckla sin digitala kompetens som en naturlig del av lärandet. Alla elever i åk 6­-9 har nu bärbara datorer som verktyg och stöd för sitt lärande.”
 
IT strategin talar om större likvärdighet, men den trista sanningen är att strategin inte gäller för alla elever i kommunen. De elever som går i skola i kommundelarna saknar idag samma möjlighet att använda datorer som elever i Umeå har.
 
Sedan 2010 har vi en ny organisation i kommunen med en förvaltning och det sägs att denna förändring ska ge ett bättre samnyttjande av resurser samtidigt som det ska bli mer likställt.
 
Med anledning av detta ställer jag följande frågor:
 
·        Hur motiverar du denna skillnad mellan eleverna i kommunala skolor?
 
·        När kommer alla elever i kommunen få ta del av kommunens IT strategi?  
 
 
Veronica Kerr                  
Kristdemokraterna

Imorgon behandlas även Kristdemokraternas motion om att upphandla färdtjänst i enlighet med LOV. Jag ser fram emot en spännande måndag!

Etiketter: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.