Uppmanar Vänstern till lagbrott?

Det är terminstart inom kort och studenter från hela Sverige är på väg till Umeå för att antingen påbörja en utbildning eller fortsätta där studierna slutade i våras. För många av dessa studenter ser boende situationen osäker ut. Blir det studentrum, inneboende eller kanske en campingstuga?

Igår behandlades Alliansens motion i kommunfullmäktige om att sälja ut en tredjedel av Bostadens bestånd för att ge bolaget ekonomisk kraft att både bygga fler lägenheter och samtidigt kapital till att renovera det gamla beståndet. Som väntat blev det en lång och intensiv debatt i fullmäktige. Vänsterpartiet och Socialdemokraterna har medvetet förvrängt den innebörd vår alliansmotion står för; istället för att belysa initiativet vi tar så har fokus lagts på att allt ska säljas bort. Inte ett ord från den styrande majoriteten kom heller om hur vi ska lösa den akuta bostadsbristen som har uppstått.

Bostadens VD, Ann-Sofi Tapani, har lyft i en debattartikel att det är önskvärt att Bostaden kunde producera mer än 200 lägenheter/år. Bostaden har fler än 15 000 lägenheter och nu finns ett stort renoveringsbehov och behovet av investeringar är stort. Tapani talar om 750 miljoner kr till investeringar fram till 2020. Bostaden vill och kan, om förutsättningarna ges och här kunde kommunfullmäktige varit tydliga och gett uppdraget i klartext till bolaget. Vi vill att Bostaden bygger fler lägenheter!

I yttrandet till beslut läser man ”Bostaden är en viktig aktör för att bidra till tillväxten, men kommunen är till stor del beroende av alla aktörer där de privata fastighetsägarna gemensamt har det klart största genomslaget i bostadsmarknaden i sin helhet”

Här kan kommunen ta ett stort steg för att underlätta för aktörer vi är beroende av. Bostaden är enskilt störst på bostadsmarknaden i Umeå och har större fördelar när det gäller upphandlingar och kunskaper kring avtal mm än vad mindre fastighetsägare har. Det finns fastighetsägare som vill köpa hyreshus och förvalta dem- Utan att omvandla dem till bostadsrätter! Detta verkar dock vara omöjligt att begripa för vänsterns företrädare. Tro många om ont att det skulle vara ondskefull girighet som styr.

Bostaden som kommunalt bolag har idag i sitt ägardirektiv möjligheten att sälja ut en del av beståndet för att frigöra kapital. När jag ställde frågan till Tamara Spiric (V) om Bostadens styrelse väljer att sälja, kommer då Vänsterpartiet att stoppa Bostaden? Svaret jag fick att det är partipolitisk representation och att de skulle göra på samma sätt. Här har Spiric fel. En bolagsstyrelses  viktigaste funktion är att leda bolagets affärsverksamhet på ett så framgångsrikt sätt som möjligt. Det är inte partiets ideologi som ska sättas främst utan bolaget. Detta står tydligt i aktiebolagslagens 8 kap.

Jag hoppas att det kommer att lösa sig för höstens studenter trots bristen på bostäder. Hoppas att inte bostadsbristen blir det första bestående intrycket..

 

 

4 kommentarer

 1. Leif

  Så Alliansen vill minska antalet hyresbostäder i Umeå, inte öka. Ni är faktiskt dummare än jag kunde tro.

  • Veronica Kerr (inläggsförfattare)

   Och du verkar tolka in din sanning i det du läser. Observera vi vill att Bostaden bygger fler lägenheter!!! Texten står i fet stil för att vara tydlig, men den uppfattade du visst inte?!

 2. Urban Bengtson, idékonsult

  Tack, nu har du fällt badhusbolagets styrelse där ju den accepterat sig som partiföreträdare genom att föregå sig som budgetberedning, dvs partipolitiskt, så att ett Nannabadbygge har rätt att startas, allt enligt styrelseledamöters uttalanden.

  Dock förutom Vänsterpartiet genom gruppledare Tamara Spiric som efter information från dess badbolagsstyrelseledamot Lasse Jacobson sa att styrelsen hade inget enigt beslut för byggstart och att ekonomin ska tas i oktoberfullmäktige.

  Det innebär då att Vänsterpartiledamoten agerar enligt aktiebolagens 8 kap att bolagets och dess affärsverksamhet ska sättas främst – för sådant blir det i detta Bad/Sim/Gym/Relax-hus – genom att veta den ekonomiska planen och budgeten innan en ev. byggstart kan godkännas.

  Din företrädare som gruppledare i KD i Umeå, Anders Sellström, har sagt att Nannabadplanerna ska köras i botten. Nu är dessa väl riktigt nerkörda genom ovan ekonomiska och politiska dribblande. Som ekonom har han särskild anledning att gräva sig ner i dessa omständigheter.

 3. Pingback: Högt tonläge | Veronica Kerr (KD)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.