Nya lagar i Sverige och i Colorado

En del kanske tycker att jag är sent ute med en nyårsönskan eftersom vi redan är på dag tre av 2014, men det kan inte vara försent att önska en god fortsättning på året. Det har varit en välbehövlig ledighet för min del och jag har tagit ett längre avbrott från sociala medier. Det var faktiskt svårare än vad jag trodde att det skulle vara, men slutade helt och hållet med dem gjorde jag inte.

Julhelgerna är snart över och det är dags att vända tillbaka dygnet, låta rutinerna komma tillbaka och äta nyttigare. Även om jag inte är någon träningsfanatiker har det blivit en del långpromenader med stavar och jag är en av dem som uppskattat att det inte varit isigt eller kallt ute. Självklart vore det skönt och betydligt vackrare om vi hade fått snö.

Med ett nytt år finns det också ett antal nya lagar som tillkommit och regeländringar. Ibland kan det vara svårt att hålla sig uppdaterad om alla ändringar, men här är en komplett lista. Jag har bloggat tidigare om välkomna förändringar när det gäller skattesänkningar för pensionärer, höjda barntillägg i bostadsbidrag och förändrad föräldraförsäkring. Därför hade jag inte tänkt gå in djupare på den listan. Det är en annan lagförändring ute i världen i min familjs andra hemstat Colorado som berör mig mer. Edward Riedl har också bloggat om detta.

Från och med 1 januari är nu marijuana tillåtet att köpa för ”recreational use” dvs för nöjes skull i Colorado. Beslutet togs i en folkomröstning 2012 och Colorado är nu den första staten i världen som har helt och hållet legaliserat marijuana. Delstaten Washington sa också ja till marijuana 2012, men har inte kommit lika långt i legaliseringen av drogen. Att argumentera mot droger och rökning har blivit betydligt svårare eftersom det nu blivit legaliserat. Om det är lagligt så är det OK är ett argument som jag har fått höra. Första försäljningsdagen såldes marijuana för mer än 1 miljon dollar i Colorado. Delstaten har ca 5 miljoner invånare.

Under min tid som vice ordförande i socialnämnden har jag kommit i kontakt med både missbrukare och föräldrar till barn som börjat med just cannabis i tidig ålder. Att fastna i ett missbruk är fruktansvärt och enligt min åsikt behöver kunskapen om vad drogen innebär spridas än mer. Och precis som Edward skrivit i sin blogg ska vi därför hjälpa och stödja de som fastnat i missbruk att komma ur det. Det är vår skyldighet.

Etiketter: , , , ,

15 kommentarer

 1. Jim

  Marijuana är faktiskt brett bland Umeås 20+ åringar vad jag har märkt, sanningen är att ett cannabis missbruk är inte så svårt att ta sig ur, som många icke rökande kan tro(matats med propaganda).
  Cannabis påverkar vissa specifika receptorer i hjärnan (belöningssystem) som gör att detta rubbas kortsiktigt om du rökt flera gånger dagligen under en LÅNG period, tro mig. Jag har varit i situationen då jag mådde dåligt under en period och ”själv medicinerade alldeles för mycket”
  Man kommer känna sig lite mer nere under några veckors period men det FYSISKA suget finns inte jämfört med de olagliga droger och de lagliga drogerna man får utskrivet.
  Visst, legaliserar man något så kommer % ökas i missbruk eftersom konsumtion ökas bland fler användare.
  MEN… Nu pratar vi om missbruk som man kan göra med allt! Jag har flera kompisar som röker det några gånger i månaden eller när dom blir erbjuden bara på fest, där finns det inga problem alls.
  Cannabis är inte en mer beroendeframkallande drog än socker om man vill se det svart och vitt som många alkohol användare gör. Om du är så kritisk mot Cannabis borde du vara det MYCKET mer mot alkohol!!!!!
  Jag är ”nykterist” sen ett år tillbaks även om jag inte tycker om att sätta ett namn på det.
  Är inte för någon legalisering av Cannabis, men absolut |någon form| av avkriminalisering då jag bara sett de nuvarande lagarna förstört människor mer än själva användandet.
  Dessa du beskriver som börjar med cannabis i tidig ålder och fastnar i ett missbruk har mer än cannabisbrukandet som problem… Det är många faktorer som gör att man börjar missbruka.

  Det är ett skämt att vara kritiskt mot cannabis samtidigt som alkohol är lagligt… Det finns inga bevis alls att Cannabis är en värre drog än Alkohol!

  ”Och precis som Edward skrivit i sin blogg ska vi därför hjälpa och stödja de som fastnat i missbruk att komma ur det. Det är vår skyldighet.”
  Om du menar detta så finns det bra mycket bättre sätt än Sveriges nuvarande drogpolitik som är slå inte hjälpa.

  • Veronica Kerr (inläggsförfattare)

   Tack för att du tar dig tid att kommentera. Ja jag vet att bruket av cannabis är utbrett bland ungdomar i Umeå. Det fanns för övrigt också redan för 20 år sedan när jag var 20 +, men i övrigt är det mycket som jag inte håller med dig. Det är nog sant att det är fler faktorer som gör att man börjar missbruka, men varför tillåta cannabis förstår jag inte. Jag är kritisk mot cigaretter eftersom det finns studier på att de som börjat med starkare droger (cannabis, spice) har först börjat med vanliga cigaretter. Alkohol, ja det är ett utbrett bruk/missbruk och leder för vissa till både skador och problem. Mörkertalet är nog stort och här är det viktigt att attityden till alkohol bland unga förändras. Alkholdebuten får inte komma i tonåren och föräldrar ska inte köpa ut vilket händer.

   Du säger att Sveriges nuvarrande drogpolitik är att slå inte hjälpa, där får du gärna vidareutveckla ditt resonemang.

 2. Oscarius

  De nya, tillåtande lagarna för marijuana i Colorade (och Uruguay) är riktiga. Förhoppningsvis tvingas även det fundamentalistiska förbudssverige på sikt ändra sin odemokratiska ”nolltolerans”.

  • Veronica Kerr (inläggsförfattare)

   Jag håller inte med dig, men du har självklart rätt till din åsikt. Tycker du verkligen att vi bor i ett fundamentalistiskt förbudssverige?

   • jack

    Håller med Oscarius när det gäller Sveriges drogpolitik. Annars är Sverige på många plan ett väldigt tolerant land. Men drogpolitiken är katastrofal och stjälper mer än den hjälper. Försök att fokusera mera på vilka problem förbudspolitik och moralism medför och lär att den är mycket skadligare än cannabis i sig, som i övrigt har många goda medicinska egenskaper.

 3. Ng

  Du vet om att det bara är ca 5% av alla som brukar cannabis som får problem va?
  (Och att siffran är högre än vad den behöver vara enbart för att det är olagligt.)

  När du träffar 5 missbrukare eller föräldrar till barn så borde du samtidigt träffa 95 pers som brukar cannabis helt utan problem (precis som du (eller din man, dina barn, dina föräldrar, dina grannar eller kollegor) dricker alkohol ibland och tycker att det är jättetrevligt, trots att alkohol bidrar till så oändligt mycket mer skit än cannabis kan göra. Hyckleri.) för att få en rättvis bild av cannabis.

  Läs http://www.economist.com/blogs/dailychart/2010/11/drugs_cause_most_harm

  En sak till, snälla människa, prata inte om barn! INGEN säger att det ska legaliseras för barn! Men som det är nu så är det enklare för barn och ungdomar att få tag i cannabis än alkohol, enbart för att det är olagligt.
  Barn och ungdomar själva säger att det är enklare att få tag på cannabis än alkohol för att ingen langare kontrollerar leg, de säljer utan problem till en 14åring, och inte bara cannabis utan även tyngre droger.
  Senast IGÅR sköts 2 personer i Göteborg på grund av droger, så vad tycker du är bäst, att vuxna människor får bestämma själva och kunna köpa säkra och kontrollerade produkter på systembolaget så intäkterna går till staten, eller att du bestämmer över andra vuxna människor och tvingar dem att gå till gäng som säljer vad fan som helst utan kontroll, även till barn, och tjänar alla pengar, som sedan går till att köpa vapen och skaffa mer droger att sälja, till vem som helst?

  När du är emot en legalisering är du på langarnas sida och gör det bara enklare för barn och ungdomar att få tag i droger.
  Läs på om kausalitet.

 4. Nk Ko

  Du vet om att det bara är ca 5% av alla som brukar cannabis som får problem va?
  (Och att siffran är högre än vad den behöver vara enbart för att det är olagligt.)

  När du träffar 5 missbrukare eller föräldrar till barn så borde du samtidigt träffa 95 pers som brukar cannabis helt utan problem (precis som du (eller din man, dina barn, dina föräldrar, dina grannar eller kollegor) dricker alkohol ibland och tycker att det är jättetrevligt, trots att alkohol bidrar till så oändligt mycket mer skit än cannabis kan göra. Hyckleri.) för att få en rättvis bild av cannabis.

  Läs http://www.economist.com/blogs/dailychart/2010/11/drugs_cause_most_harm

  En sak till, snälla människa, prata inte om barn! INGEN säger att det ska legaliseras för barn! Men som det är nu så är det enklare för barn och ungdomar att få tag i cannabis än alkohol, enbart för att det är olagligt.
  Barn och ungdomar själva säger att det är enklare att få tag på cannabis än alkohol för att ingen langare kontrollerar leg, de säljer utan problem till en 14åring, och inte bara cannabis utan även tyngre droger.
  Senast IGÅR sköts 2 personer i Göteborg på grund av droger, så vad tycker du är bäst, att vuxna människor får bestämma själva och kunna köpa säkra och kontrollerade produkter på systembolaget så intäkterna går till staten, eller att du bestämmer över andra vuxna människor och tvingar dem att gå till gäng som säljer vad fan som helst utan kontroll, även till barn, och tjänar alla pengar, som sedan går till att köpa vapen och skaffa mer droger att sälja, till vem som helst?

  När du är emot en legalisering är du på langarnas sida och gör det bara enklare för barn och ungdomar att få tag i droger.
  Läs på om kausalitet.

  • Veronica Kerr (inläggsförfattare)

   Märkligt, 06:19 och 06:21, två kommentarer med olika signaturer och olika mailadresser men med samma innehåll.. Ett förtydligande med åldersgräns, i Colorado är åldern 21 år för inköp och mängden man får köpa skiljer sig åt beroende på om man är registrerad i delstaten eller bara på besök. Jag håller med om att de syntetiska drogerna är vidriga, men jag undrar vad du menar med ”ingen anledning till att röka detta gift”..? Vad är egentligen anledningen till att man vill röka cannabis, det är en fråga vi borde lägga större fokus på.

   • jack

    ”Vad är egentligen anledningen till att man vill röka cannabis.”
    Bra fråga, som har många svar. Mänskligheten har i alla tider använt sig av olika former av rusmedler i olika sammanhang, religiöse, rekreationella, medicinska, bl.a och så vill det altid förbli.
    Det är mänskligt natur att berusa sig, om det är med alkohol, svamp, cannabis eller ett annat rusmedel kan gå ut på ett. Problemet är när bruket blir problematisk, d.v.s att när rusmedlet blir en så central del av ens liv att alt annat blir oviktigt. Dessa mänskor ska naturligtvis få hjälp (ej straff) att komma ut av sitt destruktiva beteende. Men eftersom det enbart rör sig om 10% som utvecklar problematisk bruk, är det då rett att straffa dom övriga 90%?
    Vist är det droger som är mycket skadliga och är milt sagt idiotisk ätt inta, men cannabis är inte en av dom. Cannabis är i alla rakningar jag har set mycket mindre skadligt än t.ex alkohol.

 5. Karl

  ” Jag är kritisk mot cigaretter eftersom det finns studier på att de som börjat med starkare droger (cannabis, spice) har först börjat med vanliga cigaretter”

  Du vet att nästintill 100% av alla heroinmissbrukare från början använde bröstmjölk?

  Skämt åsido, att cannabis är en inkörsport till tyngre droger stämmer nog i dagsläget, men det är enligt mig en självklarhet att det är det p.g.a att man måste träffa en knarklangare för att köpa sitt cannabis. Detta kan vara en langare som mer än gärna vill sälja sitt amfetamin också.
  Hade däremot cannabis varit tillgängligt på ica eller systembolaget så skulle det vara regulerat och man skulle slippa giriga typer som inte bryr sig om någon annans hälsa.

  Jag vill inte att sverige ska få fler drogbrukare eller drogmissbrukare men cannabis är en ganska harmlös drog som med lite ansvar och kunskap kan användas på ett positivt sätt.
  Även om du/jag nödvändigtvis inte vill se fler brukare/missbrukare så är det solklart att kriget mot droger inte fungerar, statistiker visar tydligt att högre straff inte betyder mindre användande, såsom lagen ser ut idag känns det som straffen på vanligt användande av cannabis orsakar mer problem för personen än vad själva användandet gör.

  Sen till den största anledningen till att jag vill ha cannabis lagligt, nämligen alla dessa syntetiska cannabinoider som lagligt säljs i pulverform över internet som ett substitut till cannabis, detta substitut är otroligt mycket starkare än cannabis och ger långt värre bieffekter och beroende än plantan gör. Är cannabis lagligt finns det ingen anledning till att röka detta gift.

  Sist men inte minst så är jag väldigt för att INGEN under 18 ska röka cannabis, en person under 18 enligt mig ska inte använda något rekreationellt överhuvudtaget. Visst kommer ungdomar säkert få tag på det ändå vid tidig ålder, precis som med alkohol, men inte lika mycket som nu och dem kommer slippa de syntetiska cannabinoiderna som jag tidigare talade om. De slipper även komma i kontakt med knarklangare, skulle dem be någon köpa ut så skulle det vara en storebror eller dylikt. En klar förbättring, tycker du inte?

  Det jag verkligen vill att folk ska förstå är att en legalisering inte betyder mer knark åt folket, i många fall tvärtom.

  Tack för mig.

  • Veronica Kerr (inläggsförfattare)

   Varsågod. Jag håller inte med om ditt resonemang att en legalisering inte betyder mer knark åt folket, för mig känns det som att kasta in handduken och ge upp kampen mot drogerna. Eftersom jag har familj boende i Colorado följer jag utvecklingen där vilket en stor del av världen också gör. Vad blir konsekvenserna av något som initierades av en folkomröstning?

   • Martin

    Det är ju inte någon kamp mot själva drogerna som förs, det är en kamp mot sitt eget folk som använder drogerna. Ibland tillochmed som medicin för att kunna överleva eller som ett lindrigare alternativ till receptbelagda tabletter som kan ge tusen ggr värre bieffekter än t.ex. cannabis.
    Droger kommer alltid att tillverkas, säljas och användas även om man är för eller emot det.
    Missbrukare som vågar söka hjälp i Sverige idag blir rapporterade till polisen, blir kriminaliserade, blir av med sina jobb, sitt körkort, får sina barn omhändertagna osv.

   • Ville

    Jo det är helt rätt att alla som fastnat i missbruk ska få stöd och hjälp för det kan hända nästan alla.Tyvärr så tycker samhället att det viktigaste är att jaga alla brukare med polis, oavsett om dom har problem eller inte.”Det ska vara jobbigt att knarka”, som någon polis sa för massa år sen.Men missbruk är i första hand en hälsofråga oavsett vilket missbruk det är.Sveriges politik går ut på att så få som möjligt ska prova knark, eftersom allt bruk är farligt säger man både mot sig självt men också mot samhället.Det sista är en gammal dogm från 70-talet som tillåtits styra Sveriges narkotikapolitik sen dess.Cannabis har hamnat i samma farlighetsfack som Heroin och Amfetamin men det förstod man i Nederländerna på 70-talet att det var inte bra.Langarna kunde ju sälja både Cannabis och Heroin och deras politik har lyckats.Nederländernas heroinister är mycket äldre och dör inte alls lika ofta som i Sverige (pga att NL ser det som en hälsofråga bl.a) och deras studenter lyckas bra om man jämför internationellt.
    För mer än 20 år sen kriminaliserades eget bruk i Sverige och sen dess har narkotikarelaterade dödsfall mer än tredubblats.Vi ligger klart över snittet i europa och har högre dödstalen per capita än mer liberala länder.Men enligt politikerna har vi världens bästa narkotikapolitik.Men den ska inte utvärderas fast det inte gjorts på 20 år eller mer.Vi vet ju bäst vet inte Europa det?

 6. Liam

  Man ger inte upp kampen mot övriga droger, det är bara kampen mot just cannabis man ger upp. Och detta tycker jag är bra, eftersom jag inte tycker det borde finnas en kamp mot cannabis. Det är bara en liten procent av de som röker cannabis som utvecklar ett missbruk, de allra flesta som röker cannabis gör det frivilligt eftersom de tycker att det är trevligt. Folk röker cannabis eftersom de tycker att det förbättrar deras liv genom att vara en guldkant i tillvaron. Precis som att äta godis eller ohälsosam mat så är rökandet av cannabis en aktivitet som kanske inte är så hälsosamt, men som är roligt och får en att må bra, och som är relativt oproblematiskt så länge man inte gör det för ofta.

  Om nu de flesta som röker cannabis tycker att det är trevligt, vem är då vi att förbjuda det? Med vilken rätt har staten att förbjuda folk från att ägna sig åt en fritidsaktivitet som de njuter av? Om folk mår bra av att röka cannabis, om det är en trevlig aktivitet som de njuter av, så borde vi väl respektera det och låta dem fortsätta med det?

  Om folket mår bra av att ”knarka” cannabis, varför inte låta dem knarka?

 7. Liam

  ”Och precis som Edward skrivit i sin blogg ska vi därför hjälpa och stödja de som fastnat i missbruk att komma ur det. Det är vår skyldighet.”

  Problemet är att förbud inte innebär detta. Förbud innebär istället att människor som ertappas med att röka cannabis eller ha det på sig får böter, eller i värsta fall fängelse. Om du nu menar allvar med att hjälpa folk som fastnar i missbruk, då borde du förespråka att alla böter och fängelsestraff tas bort från straffskalan och ersättas med att alla (miss)brukare erbjuds vård istället. Tänk om man skulle ha detta straff-system mot andra sjukdomar? Tänk om man försökta avskräcka folk från anorexi genom att ge böter till folk som går ner för mycket i vikt? Eller om man försökte avskräcka folk från självskadebeteende genom att ge böter till folk som skadar sig själva? Det låter inhumant och hemskt, eller hur? Men det är ju precis det vi gör i narkotikapolitiken – när vi hittar missbrukare så straffar vi dem med böter och fängelse istället för att hjälpa dem.

  Att man som brukare riskerar straff har också en avskräckande effekt mot de som vill söka vård. Den som erkänner för sin läkare att den röker cannabis har ju erkänt en kriminell handling och riskerar därmed att bli polisanmäld. Även psykiaktriker får lov att bryta mot tystnadsplikten och polisanmäla om man misstänker att patienten använder droger. Detta leder till att folk som faktiskt har ett missbruk inte vågar söka hjälp av rädsla för att bli polisanmälda och få böter, hussrannsakan, bli av med körkortet, förlora vårdnaden över barnen osv.

  Så inte nog med att förbud straffar folk istället för att hjälpa dem, så avskräcker det missbrukare från att våga söka hjälp.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.