Äldreomsorgen i Umeå – Nu och i framtiden

Första sommaren efter det att jag gått ut gymnasiet började jag arbeta inom äldreomsorgen på gamla Umedalens sjukhus. Det som skulle bara vara ett sommarjobb innan vidare studier blev till tio år. Jag hade ingen utbildning och min tanke var aldrig heller att fortsätta inom vården, men jag fullkomligt älskade det! Det blev både längre vikariat, kvällspass och helger samtidigt som jag läste på Universitetet. Att jobba tre helger av fyra var inte ovanligt och de delade turerna innebar alltid ett par timmars vila mitt på dagen.

Det jag älskade mest var stunderna när man ”nådde fram” till någon av de boende eller när något minne väcktes hos dem. Glömmer aldrig gången när jag hjälpte en man med maten och jag nynnade på sången ”Någonting att äta, någonting att dricka..” och han plötsligt glatt började sjunga med. Det hade aldrig hänt tidigare och han satt oftast tyst. Så härligt att se vad lite sång kunde göra.

Det är mycket som har hänt med äldreomsorgen sedan dess och jag vet att jag inte kan jämföra det som var då med vad som är idag. Personaltätheten är lägre, men idag kan vi istället se våra äldre som individer och inte en del av ett kollektiv. Löpande band principen för att vara effektiv oavsett om det var hjälp med dusch eller med mat var vanligare då och det är inget som jag vill se igen. Omsorgen för våra äldre finns i hjärtat och jag är så tacksam för erfarenheten. Det är också dessa frågor jag känner extra starkt för.

I tisdags kväll var det ett möte om Äldreomsorgen i Umeå – Nu och i framtidenFrån förvaring till omsorg. Det var ett mycket välbesökt möte och initiativet till mötet kom från anhöriggruppen på Dragonens äldrecenter. Det var välbesökt och det var anhöriga till betydligt fler äldreboenden än just Dragonen. Föreläsningar och paneldebatt med oss politiker om hur vi vill se äldreomsorgen i Umeå och om de värdighetsgarantier som är antagna. Skiljelinjen mellan allians och vänster var tydlig där Vänstern var tydlig med att valfrihet är inget för de äldre. För hur ska de äldre kunna välja om det finns för många alternativ. Det var ingenting annat än ett förminskande av äldres värdighet och rättigheter.

Värdighetsgaranti i äldreomsorgen gick jag till val på för fyra år sedan och jag fortsätter att bevaka detta eftersom kunskapen om varför vi har dem eller att de finns överhuvudtaget är alldeles för låg. Jag vill också se fler alternativ i äldreomsorgen för det kommer att gynna våra äldre, men också den personal som finns i äldreomsorgen. Ett yrkes utveckling ska inte begränsas av att det endast finns två arbetsgivare (kommun och landsting), när det finns fler arbetsgivare är jag övertygad om att löneutvecklingen kommer förbättras och även status på yrket undersköterska kommer att höjas.

Anhöriggruppen, en kraft att ta till vara, avslutade mötet att det kommer att bli en uppföljning av vad som sagts om ett halvår eller så. Bra! Detta var i tisdags kväll och igår förmiddag presenterades hur mer trygghet för Sveriges äldre ska uppnås . Kristdemokraternas och Alliansens äldrepolitik tål en granskning. Mer följer.

 

 

Etiketter: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.