Internationella cancerdagen

Idag är det internationella cancerdagen, även kallad Världscancerdagen. Det är en dag som ska uppmärksammas och som har som syfte att sprida och utbyta information och kunskap om sjukdomen. Det ska också vara en påminnelse om att sjukdomen går att förebygga. Många gånger blir vi endast påminda om vår egen dödlighet när någon drabbas eller går bort alltför tidigt.

Den som känner mig vet om att jag brinner lite extra för dessa frågor och att jag är engagerad i lungcancerförbundet Stödet. Det är precis som Cancerfondens kampanj 1 av 3 får cancer – men alla drabbas. Det är inte bara den som fått sjukdomen utan det är alla som står honom eller henne nära som berörs. Vissa saker har vi lärt oss att vi inte ska tala om för att vi är rädda för att störa eller göra någon illa. Vi vet inte hur vi talar om svåra saker och om död och sorg. Det blir lättare att bara undvika den som är sjuk eller den familj som drabbats av cancer.

För snart en månad sedan förlorade George Schottl kampen mot cancern. George var en fantastisk människa och jag är så tacksam för att jag fick kalla honom vän. Han var svårt sjuk under många år, men gav så mycket tid och arbete till att informera om cancer och ge stöd till de som drabbats. Jag lärde mig så mycket av honom och hans blogg hjälpte så många fler. Den förtjänar att uppmärksammas. https://georgeschottl.wordpress.com/

Etiketter: , ,

2 kommentarer

  1. Gun Rehnman

    Tack och lov att vi ändå lever i rätt århundrade. Ingen som inte blivit drabbad kan nog förstå vad ett sådant besked innebär, cancer, man ser en kyrkogård framför sig direkt….vilket också resten av de anhöriga gör…
    Tack och lov för forskningen och de framsteg som görs.

    • Veronica Kerr (inläggsförfattare)

      Sant! Även om jag har närstående och vänner som förlorat kampen mot cancern så känner jag fler som drabbats och sedan vunnit över sjukdomen tack vare tidig upptäckt och nya behandlingsmetoder. Framsteg sker hela tiden och för det är jag tacksam.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.